Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 13. syyskuuta 2016

sämpylät Lidlin tummaleipäseoksesta

En ollut aikonut tästä erikseen juttua tehdä, mutta koska nyt on leipäviikko niin muutin mieleni. Osuutta asiaan oli myös sämpylöiden täydellisellä rakenteella jota myös testiväki kehui kovasti.

Kuten aiemmat testaukset Lidlin uusista jauhoista, myös nämä yllätti positiivisesti.
Nopeat ja helpot, ja mikä parasta näyttävät onnistuvan aina.

Paketin ohje neuvoo tekemään leivän vuokaan, mutta itse pyörittelin nämä sämpylöiksi. Lisäsin hiukan psylliumia ja ksantaania sekä siemensekoitusta jotta leivän kuitu,rasva ja proteiini määrä parani.

Edelleenkään en voi sämpylöitä kaksin käsin kiskoa vatsan hermostumatta, hiiva ja minä kun ei olla ystäviä. Kohtuudella nautittuna en kuitenkaan huomannut että olisivat vatsaa ärsyttäneet.










Tuon paketin kyljessähän on ohje miten taikina valmistetaan, LISÄSIN tuohon ohjeeseen:

* 2 rkl psyllium

* siemeniä vajaa kourallinen ( omani on aika pieni)

* vajaa 1tl ksantaania

Valmista tummaleipä paketin ohjeen mukaan, Lisää psyllium ja ksantaani jauhoihin ennen sekoitusta. Pyörittele öljytyin käsin sämpylöitä ja kohota. Paista kunnes kypsiä.
( Paistoaika jäi nyt ottamatta ylös koska ulkoistin tehtävän miesväelle ja lähdin lenkille)

Kuvat ovat heikkoja koska illat jo pimeitä. Täytyykin taas muistaa että tämä valo asia vaikuttaa kuvien laatuun. Pimeät illat ovat täällä taas..

Tällainen lyhyempi juttu nyt tällä kertaa, nyt on jouduttava vanhempainiltaan.

Maistuvaa leipäviikon jatkoa!

                            S

tiistai 6. syyskuuta 2016

Lemon ginger cake

Syyskuu on alkanut ja tuohon alkuun kuuluu omat syntymäpäivät. Liekkö oli synttäreiden ansiota että minä, joka olen tunnettu naurettavan huonosta tuurista, voitin Citymarketin arvonnassa Ginger Peoplen tuotepaketin .
En vieläkään meinaa uskoa todeksi tuota,koska tämä oli ensimäinen voittoni ikinä mistään arvonnasta!

Olen viimeisen viikon aikana testaillut noita Lidliin tulleita jauhoseoksia. Nämä ovat olleet myös positiivinen yllätys, luontaisesti gluteenittomia, todella edullisia , helposti muokattavissa ja hyvän makuisia. Jos yksi kehitysidea kärsii heittää, toivoisin että sokerin määrän voisi itse päättää. Jos sokeri olisi vaikka erillisessä pussissa niin jokainen voisi makunsa mukaan laittaa, tai käytää haluamaansa makeutusta. En tiedä onko käytännössä mahdollista mutta unelmoidahan aina voi.

Ja kun yhdistin nämä edellä kertomani syyskuun positiivisuudet, syntyi syntymäpäivilleni lemon ginger cake, Lidlin lemon cake seoksesta ja Ginger Peoplen tuotteista. Vieläpä helposti ja nopeasti..

Sitruuna ja inkivääri ovat perfect match, makean ja kirpeän liitto toimii täydellisesti ja jotenkin nämä maut sopivat syksyyn. Koska inkivääri tunnetusti parantaa flunssaista oloa, tätä kakkua kannattaa leipoa jos lähipiirissä joku on flunssan kourissa. Inkiväärin kerrotaan myös ennaltaehkäisevän flunssaa joten kakkua voi hyvällä omallatunnolla syödä tähänkin tarkoitukseen . vaikkei flunssa tällä lähtisi niin ainakin flunssainen potilas saa paremman mielen .











OHJE:

* 1 pkt lemon cake jauhoseosta (Lidl)

* 4 munaa

* 200g rasvaa ( laitoin 50g voita ja 2 reilua rkl kookosöljyä)

* 0,25 dl vettä 



vuoan voitelin kookosöljyllä ja kookoshiutaleilla

* kuorrutteeseen Ginger Peoplen inkiväärisiirappia n.2rkl + paketin kuorrute pussista sen verran että tulee sopivan paksua, eli ei koko pussin sisältöä.

(testiryhmä vaati huomautusta että kuorrutetta saa olla enemmän koska niin hyvää, joten kuorutetta voi tehdä tuplasti ohjeessa olevan)

Koristeeksi raakakaakaonibsejä ja karpalorouhetta.

Kaikki aineet vain kulhoon, ensin varovasti sekaisin nämä ja sitten sähkövatkaimella vaahdotetaan kuohkeaksi. Voideltuun vuokaan ja paisto 180c n.1h.
Sekoita kuorrute aineet ja koristele.







Olen tykästynyt kovasti näihin inkivääri tuotteisiin, joten lisää ohjeita on varmasti tulossa. Ja nyt kun Ginger People tuotteet löytyvät isoimmista marketeista (Kaakkurin Citymarket Oulussa ainakin) säästyy netistä tilaamisen vaivalta ja odotukselta.

Aurinkoista syyskuuta ja pysykää terveinä !


                                           S

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Täytetyt kesäkurpitsat


Pikkuhiljaa alkaa kuume hellittää ja edelleen kuvittelen pääseväni viikonlopun maalaismarkkinoille - aina miksi? No tietysti metsästämään suppiksia ja niitä gluteenittomia muikkuja. Mutta nyt näihin lupaamiini syysruokiin. Kesäkurpitsa on törkeän halpaa juuri nyt ja siitä saa vaikka mitä ihanaa. Jos olet tottunut niihin lötköihin mauttomiin versioihin, niin nyt vain kokeilemaan. Parasta kesäkurpitsa on vähän vielä rapsakkana (pl. padat, keitot tms.) eli siksi näitäkään ei kuin suht pikaisesti gratinoida uunissa. Mutta tästä edullisesta vihanneksesta saa pastaa, pikapaistettuna curryssa maukkaan lisukkeen, wokissa loistava ja toki sitten keitoissa ja padoissa terveellisen lisän. Kesäkurpitsa sopii hyvin myös raakana salaattiin. Yksi muunneltavimmista vihanneksista. Nyt pääsi perinteisesti uuniin täytettynä hullun halvoilla kantarelleilla, joita viimeksi bongasimme torilta. Kantarellit voi hyvin vaihtaa suppilovahveroihin tai esim. talvella siitakesieniin tai ruskeisiin herkkusieniin. Minun teki mieli juustoa - joten myönnetään, eivät tällä kertaa ole ihan terveellisemmästä päästä. 


Tein nämä itselleni kantarelleilla täytettyjen lettujen ylijääneestä kantarellimuhennoksesta, mutta mikäli neljälle tekee, niin tämä määrä on ihan hyvä. Pekonin voisi näissä jättää poiskin.

1 litra kantarelleja (tai muita sieniä)
4 viipaletta pekonia 
1 sipuli
1 pieni paprika
150 g tuorejuustoa/ruokakermaa
1/2 dl lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Tähän lisäsin kourallisen fetakuutioita ja päällystin vielä pakkasesta löytyneen mozzarellan viipaleilla. Ihan tavallinen juustoraastekin käy. 

Puolita 2-3 kesäkurpitsaa koosta riippuen. Kaavi kesäkurpitsoista sisus lusikalla siten, että reinoille jää noin puolen sentin paksuiset 'seinämät'. Kuutioi kesäkurpitsan sisus. Paista pilkotuista sienistä ylimääräinen neste pois kuivalla pannulla ja siirrä sivuun. Ruskista pekoni ja lisää silputtu sipuli. Kuullota. Lisää vielä paprikakuutiot, paistetut sienet, kesäkurpitsan sisus ja paista 1-2 minuutin ajan. Käännä pienemmälle ja sulata tuorejuusto seokseen (voit vähentää mikäli haluat käyttää enemmän fetaa). Lisää feta ja anna hetken lämmetä. 

Täytä kesäkurpitsaveneet täytteellä. Viipaloi 2 palloa mozzarellaa (tähän käy halvempikin) ja päällystä veneet juustolla. Gratinoi kesäkurpitsat 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu ja kesäkurpitsat ovat kypsyneet. Tässä kuitenkin tarkkana - tarkoitus ei ollut saada aikaan muhjua. :)

Tarjoa esim. vihersalaatin kanssa. Itselleni riitti tästä yhdestä kurpitsasta syötävää kahdelle lounaalle ja vatsa tuli täyteen.


Elokuun satoa

Valittelen pientä blogihiljaisuutta, mutta elokuu oli sen verran kamala, ettei oikein ole tullut syötyä. Nyt olen päättänyt aloittaa ruokaremontin jättämällä osin kaikki turhat sokerit pois, alkoholin ja vähentää roimasti suolan käyttöä. Myös lihan määrä saa vähentyä. Eli tervetuloa syksy ja sieni- ja kasvisruuat. 

Ihminen tarvitsee lohturuokia. Tämä kesänä tomaatti- ja papukeitot sekä katkarapu-fetasalaatti ovat olleet itselleni sellaisia. Kesällä tuli grillattua ja savustettua melkein päivittäin. Nyt tuntuu jopa ihanalta palata syysruokien pariin; papupataa, polentaa sienihöystöllä, suppilovahverorisottoa, pitkään haudutettuja lihapatoja, puuroja yms. Meilläkin ministä on tullut sen verran iso mies, ettei enää vaadi  lastenruokia. 

Vaikka en pääosin suosi eineksiä, itselleen pitää antaa toisinaan anteeksi. Olisi hauska kuulla mitä te teette lohturuokina tai käytätte eineksinä. Meillä ehdoton suosikki on kasvishernari, gluteenittomat kalapuikot ja valmisriisinuudelit. Ja jos joku ei ole vielä huomannut, niin Lidliin on tullut suht halpoja kalapuikkoja ja kananugetteja. Samoin jauhoseoksia - en ole itse vielä ehtinyt maistaa kuin kalapuikkoja, mutta majoneesin ja nuudelin kanssa olivat ihan siedettäviä. (Joo - ei tosiaan kovin gourmeeta, mutta kaikkien elämä heittelee ja toisinaan on vain pakko syödä jotain valmista. Myös kokkikartanon tomaattivuohenjuusto-keitto ja lohikeitto toimivat. Viljatuotteelta taas löytyy loistavia jauhosekoituksia jos jaksaa vähän tehdä itsekin. Täälläkin on kokeiltu jo lettujauhoja, nokkoslettujauhoja ja rouheista. Kaikista tulee hyvät sämpylät, patongit ja letut. Seuraavaksi kokeiluun kaurajauhoseos.

Mutta tämä on pikaruuista suosikkini - aamun pelastaja Raakapuuro

Anoppi tekee loistavaa mansikkasurvosta pakkaseen. Ja tämä superhelppo puuro on valmista aamulla kun sen valmistaa jo illalla. Chian siemenet ovat myös superruokaa parhaimmillaan ja erittäin vatsaystävällisiä. Annos on kahdelle:

4 rkl chian siemeniä

2 dl suosikkikasvismaitoa (mantelimaito toimii tosi hyvin ja sitä saa tetroissa)
n. kaksi desiä mansikkasurvosta tai 
1 dl mansikkaa ja survottu banaani, kirsikoita tms.
Mielestäni tämä ei tarvitse makeutusta, mutta toki sitä voi käyttää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sulata mansikkasurvosta hetki huoneenlämmössä ja tai soseuta käyttämäsi marjat. Lisää siemenet ja käyttämäsi maito. Laita jääkaappiin ja täyttävä aamupala on aamulla valmis. Puuron yksi versio löytyy jo blogista vähän eri marjoilla ja Sannalta löytyy loistavia pikaresepteja myös chian siemenistä. Tämä toimii myös silloin jos täytyy toipua vatsataudista ensimmäisenä ruokana. On kylmää ja menee helposti alas. Chian siemenet rocks!

Syksyä Blogin lukijoille ja tulkaapa syömään meidän kanssa näitä mahtavia gluteenittomia muikkuja Hakaniemen maalaismarkkinoille kuukauden ensimmäisinä sunnuntaina! 


keskiviikko 24. elokuuta 2016

Lipstikkasuola

Tänään tulee muutamakin resepti. Elämä ei aina ole kivaa ja sen nurjat puolet ovat meillekin näyttäytyneet viime päivinä. Lohturuokaa on tullut kokattua ja mikäs sen parempaa. Jostain syystä itselleni ne tulevat aina lapsuuden mauista. Kiitos rakkaan mummoni, meillä on aina syöty paljon sieniä ja yrttejä. Niiden kasvattaminen on omakin intohimoni. Vaikka palsta jäi kun piha tuli, niin pienellekin pihalle mahtuu kesän yrtti- ja kesäkurpitsasato. Myös kurkkuja tuli tänä vuonna niin paljon, ettei kaupasta tarvinnut ostella. Kuvassa kantarellit menossa pakkaseen. Ja lipstikka hyötykasvikuivurissa. Eilen mies pilkkoi päärynät sinne ja tiedotan minimiehen mielipiteet 'karkeista' kun tulee kotiin. Edit - kuivatut päärynäsiivut oli menestys - tosi makeita ja menivät karkkina!


Mutta siis päivän aihe. Se lipstikkasuola. Lipstikka on mahtava yrtti - tosin taitaa jakaa makunystyröitä kuten esim. korianterikin. Itse tykkään tehdä erilaisia suoloja (hmm - kai se noin taipuu?) Mutta tämä on suosikkini sen takia, että vähentää sen itsensä käyttämistä. Eli lipstikka antaa vähän 'lihaliemisemmän' maun ruokaan. Resepti on naurettavan helppo - puolet kuivattua lipstikkaa (tai vähemmän jos et pidä) ja puolet hyvää suolaa. Kehotan oikeasti maistamaan eri suoloja. On asioita joista kannattaa säästää, mutta joihinkin kannattaa panostaa. Mutta tämä seos on mainittu blogissa usein ja käytän sitä lähes kaikkeen ruokaan. Sienisuola on toinen loistava versio, mutta siitä kun suppikset saadaan kerättyä. Mikäli lipstikka ei rehota saatavilla, niin esim. Ruoveden herkulta saa tilattua mielestäni varsin hyvällä hinnalla laadukkaita kuivattuja yrttejä ja mausteita.

keskiviikko 17. elokuuta 2016

American style pinaatti pancakes

Arki on taas täällä. Blogi lomaa tuli kuin vahingossa, mutta nyt tässäkin paluu arkeen.
Ohjeita on kertynyt kirjoitettavaksi paljon. Tämän ohjeen lupasin tuolla FB-ryhmässä mahdollisimman pian, edit:kaksi päivää sitten! joten tämä ensin näin pikaisesti.

Kesällä tuli tehtyä lettuja tuosta Vuohelan Herkun lettujauhoseoksesta. Syksyn tullen tuli tietenkin pinaattiletut mieleen, ja siitä ajatus näihin pannukakkuihin.
Nämä ovat kuin päivitetty versio niihin perus pinaattilettuihin.
Olen heikkona tuollaisiin paksuihin pannukakkumaisiin lettuihinkin, joten nämä olivat herkkua!







Ohje:

* pinaattia ( 8 kpl jäisiä pinaatti paloja)

* 2 munaa

* loraus kookosöljyä

*1 dl lettujauhoseosta* ( Vuohelan Herkku)

* 1 dl kookosmaitoa (minulla oli jääkaapista, eli sitä paksua osaa maidosta)

* ripaus leivinjauhe

* ripaus ksantaani

suolaa maun mukaan

(* Vuohelan Herkun seos pääasiassa riisijauhoa, joten saattaisi onnistua pelkällä riisijauhollakin)

Sulata pakaste pinaatti huoneenlämmössä, niin että vähän kylmää/kohmeista vielä. Soseuta sauvasekoittimella, jolloin pinaatista tulee kuohkeaa mössöä.
Käytä sauvasekoitinta myös kananmunien vaahdottamiseen, jotta tulee kuohkeaa.
Yhdistä pinaatti ja munat. Kääntele kookosmaito sekaan.
Sekoita kuivat aineet ja kääntele sekaan rauhallisesti jotta kuohkeus säilyy.
Lisää öljy ja suola.
Taikina on aika paksua mutta kuohkeaa. Anna tekeytyä hetki.
Kuumenna pannu, käytin itse kookosöljyä paistamiseen.
Nostele lusikalla kekoja pannulle, reilu ruokalusikallinen on aika ok.
Anna paistua rauhassa, ja käännä.







Itse söin ensimmäiset raejuusto/puolukka seoksen kanssa. Seuraava satsi meni kookoskermavahdon, puolukoiden ja paahdettujen kurpitsansiemenien kera.

Täyttävää, hyvää ja ravitsevaa.

P.s. Alkoi vaivata nukkumaan mentyäni etten kerinnyt julkaista ohjetta tänään, joten piti nousta tekemään tämä loppuun, kirjoitusvirheitä en kyennyt enää tarkistamaan järki kerkesi nukahtaa jo..

                                                        S

                                       

perjantai 12. elokuuta 2016

Kauraiset vohvelit

Pitkästä aikaa - ihan tavallisia - makeita vohveleita. Tällä kertaa maidottomina ja kauraisina versioina. Vohvelirauta jatkaa tätä 'paluu 80-/90-luvulle teemaa', jonka täytetyt letut aloittivat. Helppoa ja täyttävää iltapalaa tai välipalaa. Näihin vohveleihin käytin osin kaurajauhoja, mutta toki ne voi tehdä vain vaaleasta gluteenittomasta jauhoseoksesta, mikäli kaura ei sovi ruokavalioon. Itse  olen kuitenkin täysin vannoutunut gluteenittoman kauran käyttäjä ja työnnän sitä lähes kaikkeen leivontaan. 



Vohvelitaikina


1 dl kaurajauhoja
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria (älä laita jos teet suolaisia vohveleita)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 isoa tai 3 pientä munaa
3 dl kauramaitoa
2 dl vichyä
50- 100 g voisulaa

Hilloa ja jäätelöä

Kaiva ensin pölyttynyt vohvelirauta esiin (sijaitsee todennäköisesti jääkaapin yllä olevassa kaapissa..). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteet ja rasva. Itse laitoin vain puoli desiä juoksevaa margariinia ja paistoin vohvelit raudassa sutien öljyä pinnoille muutaman vohvelin välein. 

Vohveleita on hauska tehdä myös suolaisina ja tässäkin blogissa on yksi resepti niistä. Nyt makeita ja perhe tykkäsi. Vaikka itse olen ainoa, joka tarvitsee gluteenitonta, niin teemme nykyään lähes kaiken ruuan gluteenittomana. Nämä eivät ainakaan gluteenittomuudesta kärsineet.