Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Elokuun satoa

Valittelen pientä blogihiljaisuutta, mutta elokuu oli sen verran kamala, ettei oikein ole tullut syötyä. Nyt olen päättänyt aloittaa ruokaremontin jättämällä osin kaikki turhat sokerit pois, alkoholin ja vähentää roimasti suolan käyttöä. Myös lihan määrä saa vähentyä. Eli tervetuloa syksy ja sieni- ja kasvisruuat. 

Ihminen tarvitsee lohturuokia. Tämä kesänä tomaatti- ja papukeitot sekä katkarapu-fetasalaatti ovat olleet itselleni sellaisia. Kesällä tuli grillattua ja savustettua melkein päivittäin. Nyt tuntuu jopa ihanalta palata syysruokien pariin; papupataa, polentaa sienihöystöllä, suppilovahverorisottoa, pitkään haudutettuja lihapatoja, puuroja yms. Meilläkin ministä on tullut sen verran iso mies, ettei enää vaadi  lastenruokia. 

Vaikka en pääosin suosi eineksiä, itselleen pitää antaa toisinaan anteeksi. Olisi hauska kuulla mitä te teette lohturuokina tai käytätte eineksinä. Meillä ehdoton suosikki on kasvishernari, gluteenittomat kalapuikot ja valmisriisinuudelit. Ja jos joku ei ole vielä huomannut, niin Lidliin on tullut suht halpoja kalapuikkoja ja kananugetteja. Samoin jauhoseoksia - en ole itse vielä ehtinyt maistaa kuin kalapuikkoja, mutta majoneesin ja nuudelin kanssa olivat ihan siedettäviä. (Joo - ei tosiaan kovin gourmeeta, mutta kaikkien elämä heittelee ja toisinaan on vain pakko syödä jotain valmista. Myös kokkikartanon tomaattivuohenjuusto-keitto ja lohikeitto toimivat. Viljatuotteelta taas löytyy loistavia jauhosekoituksia jos jaksaa vähän tehdä itsekin. Täälläkin on kokeiltu jo lettujauhoja, nokkoslettujauhoja ja rouheista. Kaikista tulee hyvät sämpylät, patongit ja letut. Seuraavaksi kokeiluun kaurajauhoseos.

Mutta tämä on pikaruuista suosikkini - aamun pelastaja Raakapuuro

Anoppi tekee loistavaa mansikkasurvosta pakkaseen. Ja tämä superhelppo puuro on valmista aamulla kun sen valmistaa jo illalla. Chian siemenet ovat myös superruokaa parhaimmillaan ja erittäin vatsaystävällisiä. Annos on kahdelle:

4 rkl chian siemeniä

2 dl suosikkikasvismaitoa (mantelimaito toimii tosi hyvin ja sitä saa tetroissa)
n. kaksi desiä mansikkasurvosta tai 
1 dl mansikkaa ja survottu banaani, kirsikoita tms.
Mielestäni tämä ei tarvitse makeutusta, mutta toki sitä voi käyttää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sulata mansikkasurvosta hetki huoneenlämmössä ja tai soseuta käyttämäsi marjat. Lisää siemenet ja käyttämäsi maito. Laita jääkaappiin ja täyttävä aamupala on aamulla valmis. Puuron yksi versio löytyy jo blogista vähän eri marjoilla ja Sannalta löytyy loistavia pikaresepteja myös chian siemenistä. Tämä toimii myös silloin jos täytyy toipua vatsataudista ensimmäisenä ruokana. On kylmää ja menee helposti alas. Chian siemenet rocks!

Syksyä Blogin lukijoille ja tulkaapa syömään meidän kanssa näitä mahtavia gluteenittomia muikkuja Hakaniemen maalaismarkkinoille kuukauden ensimmäisinä sunnuntaina! 


Ei kommentteja: