Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Talkoot: Tonnikalapiirakka, savulohta ja perunasalaattia

Taloyhtiö järjesti talkoot tuossa alkukesästä ja päätin tehdä ruuat kokonaan itse. Jotenkin helpompaa kun keliaakikkona todellakin tietää mitä syö ja toisaalta olen niin tottunut laittamaan isommallekin porukalle ruokaa, joten valinta oli helppo. Tässä muutama resepti - tarjolla oli myös marjapiirakkaa, tavallista salaattia, marinoituja papuja, patonkia, juustoja, kahvia yms. Lapsille grillattiin nakkeja ja aikuisille makkaraa. Hauskaa oli. Hyviä gluteenittomia patonkireseptejä löydät blogista.



Kokonaisena savustettu lohi ja perunasalaatti

Sähkösavustin oli kalaa rakastavalle perheelle huippuinvestointi. Savusilakat, -muikut yms. tulevat nopeasti ja säilyvät mehevinä. Vaikka savustamme pallogrillissäkin paljon lihaa, niin kalalle sähkösavustin on kyllä ykkönen. Savustamisessa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, lohi varsinkin on yksi helpoimmista. Puolisen tuntia purujen ja sokerin kanssa, kunnes lohi on kypsää. Alkuun voi käyttää myös digitaalista paistomittaria, jottei kala kuivu. Se mikä mielestäni vaikuttaa enemmän, on suolaus. Me suolaamme kalan aina vasta savustuksen jälkeen  kiehautetussa ja jäähdytetyssä 10 %:ssa lämpimässä suolaliemessä. Suolaaminen isolle kalalle kestää n. 10 - 15 minuuttia laakeassa astiassa.  Kala kannattaa kääntää välillä, mikäli savustat kokonaisena.

Kalan kanssa maistuu alkukesästä tämä helppo salaatti, joka on omiaan noutopöytiin. Se on helppo valmistella etukäteen, säilyttää ainekset omissa purkeissaan kylmässä ja koota juuri ennen tarjoilua  tarjoiluastiaan. Salaatti on todella herkullista, mutta siltikin suht edullista tarjottavaa. 


Reseptin löysin aikoinaan Maku-lehdestä, enkä ole sitä juuri muuttanut. Toisinaan vaihtanut salaattia tms. Mutta perustana marinoitu punasipuli ja perunat  pysyvät.

Perunasalaatin reseptin löydät linkistä. 




Tonnikalapiirakkaa pellillinen

Piirakat ovat aina noutopöydän ykkösiä, oli sitten kyse hienommista tai arkisemmista juhlista. Tällä kertaa valitsin pääraaka-aineeksi tonnikalan, koska meilläkin taloyhtiössä asuu monia eri kulttuureista tulevia asukkaita ja liha on aina haastava. Kalaa tiesin kaikkien syövän, joten tämä oli hyvä täytevalinta. Pohja oli oikein onnistunut - rahka keventää sitä sopivasti. Osa tykkää lisätä juustoa piirakan pohjaan, mutta ainakin näillä jauhoilla pohjasta tuli maukas ja mehevä. Ainakin meillä tämä herätti suosiota ja reseptiäkin pyydettiin. Erityisesti pohja sai kehuja, joka aina itseäni naurattaa kun gluteenittomasta ruuasta liikkuu niin paljon epäilyksiä. 

Pohja:

1 prk (250 g) maitorahkaa

200 - 250 g leivontamargariinia tai voita
(ripaus suolaa)

2 tl leivinjauhetta
3 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
1 dl Viljatuotteen kaurajauhoja

Itse sekoitan maitorahkan ja pehmeän margariinin  ja laitan yleiskoneeseen/monitoimikoneeseen. Sen jälkeen yhdistän kuivat aineet ja käynnistän koneet. Usein laitan alkuun vähemmän voita ja lisään tarvittaessa. Suolaa lisään ripauksen, mikäli käytän margariinia. Voi taas on itsessään suolaisempaa, joten sen kanssa ei tarvitse. Taikina on helppo kaulia leivinpaperin päällä ja siirtää pellille.

Kuten olette huomanneet, nimeän aina käyttämäni jauhot myös tuottajan mukaan. Gluteenittomia jauhoseoksia on hyvin erilaisia ja -laatuisia. Itse olen huomannut, että seoksen koostumus toki vaikuttaa makuun ja käsiteltävyyteen, mutta myös määrään. (Tietysti myös jauhojen kosteus tms.) Toisena vinkkinä leivontaan läväytän myös tuotevinkkinä tämän kaulimen. Gluteeniton taikina on usein tarttuvampaa kuin tavallinen ja tämä kaulin toimii niin pitsataikinoissa, piirakoissa kuin pullataikinassakin. Suosittelen.

Täyte:


2 - 3 prk tonnikalaa öljyssä (muista MSC - merkintä)
(sitruunamehua, pippuria, suolaa, yrttejä esim. basilikaa)

1 punainen paprika pilkottuna 
pari kourallista kirsikkatomaatteja puolitettuina
runsaasti tuoretta tilliä
(ruohosipulia/kevätsipulia/pala purjoa)

200 g kermaviiliä

2 dl ruokakermaa
4 kananmunaa
4-5 dl miedohkoa juustoraastetta (esim. mozzarellaa)

Sekoita valutettu (säästä öljy mikäli haluat) tonnikala ja mausteet. Tonnikala on usein mielestäni vähän puisevaa ja varmin tapa saada siitä piirakkaan hyvä pääraaka-aine on maustaa se etukäteen ja maistella seosta, kunnes se on herkullista. Levitä kaulitun pohjan päälle ensin maustettu tonnikala, ripottele paprikanpalat, kirsikkatomaatin puolikkaat ja lopuksi tilli ja ruohosipuli.

Sekoita astiassa kermaviili, ruokakerma, kananmunat sekä juustoraaste. Juustoraaste tuo usein riittävästi suolaisuutta, mutta halutessasi voit vielä lisätä tässä vaiheessa nesteisiin mausteita. Itse lisäsin vähän sitruunapippuria. Mikäli sekoitus vaikuttaa turhan tuhdilta (riippuu monesti kananmunien koosta, jotka muuten todellakin vaihtelevat suuresti), niin lisää joukkoon loraus maitoa tms. Kaada seos piirakan päälle tasaisesti.

Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia. Tämäkin riippuu täysin uunistasi. 




Ei kommentteja: