Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 26. tammikuuta 2016

Rakuunakana ja sananen gluteenittomista lisukkeista

Käytetään kanaa kohtuullisesti, yleensä pari kertaa kuussa talvisin. Preferoidaan aina luullista broileria, koska siinä on enemmän makua eikä kuivu kypsennettäessä. Kerran sain ostettua tuottajalta halvalla kokonaisia broilereita jotka olivat fantastisia. Valitettavasti usein matkaan kaupasta tarttuu nykyään broilerin koipi-reisiä (maustamattomina) tai toisinaan rintafileitä. Marinoidut ja suikaleiksi leikatut kannattaa jättää kauppaan. Peskääpä ne roippeet joskus ja katsokaa mistä maksatte. Koipireisiä saa meillä usein alle euron kilohintaan marinoituna.. silloin tyynesti pääsevät kylmään kylpyyn, jotta marinadi katoaa viemäriin. :) Tämä broileri on sovellus aiemmin tekemästäni yrttibroilerista ja tähän on lisätty vain kastike.





3 muhkeaa broilerin koipireittä
suolaa, pippuria
5 valkosipulinkynttä viipaloituina
2 tl kuivattua rakuunaa
suht runsaasti öljyä (pannu täyteen tästä tulee kastike)
sipuli renkaina
sitruuna
soijaa

2 dl omenamehua
1 rkl vahvaa sinappia (esim. dijon)
ranskankermaa (maidottomana oatly)

Kuumenna öljy kuumaksi pannussa. Lisää öljyyn puolet valkosipuleista ja kuivattu rakuuna. Ruskista suolatut ja pippuroidut broilerit molemmilta puolilta. Lisää sitruunan mehu,  (ja anna kypsyä kannen alla. Tässä sinulla olisi oiva yrttibroileri.) sipuli renkaina, omenamehu ja kypsennä kannen alla broilerit kypsiksi. Nosta kypsät broilerit lautaselle ja keitä kastiketta kasaan kunnes siitä on noin kolmasosa jäljellä. Mausta sinapilla ja lisää ranskankerma - tarkista suola ja lisää soijakastiketta tarvittaessa. 

Ja niistä lisukkeista - nyt rakuunaporkkanat ja valkosipulilinssit..

Vaikkakin alkuun blogissa on ollut runsaasti erilaisia arkipastoja, niin yleensä pääruuan lisukkeena meillä ei ole pastaa eikä perunaa. Tässä lisukkeena on rakuunalla ja suolalla maustetut pannulla paistetut porkkanat (älä ylikypsennä - säilytä purutuntuma) sekä valkosipulilinssit. Valkosipulilinsseihin tarvitset vihreitä tai ruskeita linssejä. Keitä ohjeen mukaan suolattomassa, mutta sitruunamehulla maustetussa vedessä (estää vaahtoutumisen). Kaada kypsistä linsseistä (taas varovaisuutta ettei tule mössöä) vesi pois ja lisää kuumiin linsseihin maun mukaan valkosipulia, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Anna maustua ja sinulla on oiva lisuke valmiina. Linssejä käytetään Suomessa kovin vähän, vaikka muualla ovat ihan perusruokaa myös lisukkeena.


Ei kommentteja: