Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Rapujuhlat, tilliviinaa ja aamun askareena rapuliemi


Rapujuhlat ovat loppukesän huipennus ja kun aikaisin aloittaa, niin ehtii vielä ottaa alkusyksystä uusiksi. Tällä kertaa nautimme ravut vain perheen kesken ilman suurempaa hössötystä tai lisukkeita. Ravut saivat olla paahtoleivän kanssa pääosassa ja sen verran nyt säästimme, että ostimme ravut pakasterapuina - tosin isoimmat mahdolliset. Pienet ja keskikokoiset voi mielestäni suosiolla jättää kaupan pakkaseen, ellei päätarkoitus ole tehdä rapukeittoa ja rapulientä. Näissäkin saksipanssari oli turhan kova, mutta saksilihaa sentään löytyi. 



Pakasterapujen elvytysliemi


Vaikka tosi tuoreina itsekeitetyt ravut ovat parasta mitä tiedän - niin nyt perheen kesken päädyttiin kaupan pakastealtaalle. Sen verran kovat olivat hinnat vielä pääkaupunkiseudulla tuoreiden rapujen kohdalla. Eivät nämä maussa nyt niin paljon jälkeen jäänyt. Tärkeintä on sulattaa ne rauhassa ja elvyttää vuorokauden liemessä jääkaapissa ennen rapujuhlia. Tämä vie noin 2 vuorokautta. Liemiä on erilaisia, itse pidän tästä ihan perinteisestä.

2 l vettä
3 rkl merisuolaa (rakeista)
2 rkl sokeria
runsaasti kruununtilliä (keittämiseen)
tilliä

Sulata rapuja reilu vuorokausi, jotta neste on sulanut. Kiehauta vesi suola, sokeri ja kattilassa. Lisää kruununtilli, siirrä kattila pois levyltä ja anna hautua noin reilu 5 minuuttia. Nosta tilli pois ja jäähdytä liemi.

Kaada pakasteravuista neste pois ja lisää ne jäähdytettyyn liemeen. Leikkaa vielä tilliä liemen joukkoon ja siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tarjoa ravut, paahtoleivän, tillin, aidon voin ja snapsin kera! Tällä kertaa testissä oli Provenan gluteeniton kaurapaahtoleipä, joka rapeaksi paahdettuna toimi varsin hyvin.

Tilliviina


En erityisemmin itse pidä Marskin ryypystä ja tällä kertaa vain ostimme pienen pullon kirkasta, työnsin sinne muutaman tillin oksan. Annoin maustua vuorokauden huoneenlämmössä ja laittaessani ravut elvytysliemeen, siirsin pullon ja snapsilasit pakkaseen.



Seuraavana aamuna - eli Rapuliemen valmistus


Kaikkihan tietävät, että rapuja syödessä päät tulee erotella lautasen reunalle - ammattilaiset jopa kokoavat ravut lähes täydellisesti alkuperäiseen muotoon. Ja miksi näin tehdään? Ehkä koko ravun kokoaminen on elvistelyä, mutta alunperin tapa on tullut siitä, että muu pöytäseurua voi laskea kunkin syömän määrän, ettei kukaan rohmua toisen kallista herkkua. Mutta kotioloissa tämä on helppo tapa erotella päät kuoripanssareista ja saksista, koska niistä valmistetaan herkullinen liemi seuraavana aamuna. Tähän on monta reseptiä, itse tein näin, koska meni käyttöön heti.

Eilisistä kilon verran painaneista ravuista kuoret (ei päitä)
2 sipulia
2 valkosipulia
2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
n. 2 dl valkoviiniä
2 rkl tomaattipyrettä
2 laakerinlehteä
tuoretta timjamia 1-2 oksaa tai kuivattua hyppysellinen
nippu tillin ja persiljan varsia
4 kokonaista valkopippuria
1 1/2 l vettä tai kalalientä (huom. keliaakikot on ss-tuote jos teette kuutiosta!)
 öljyä

Paahda ravun kuoria ruokailun jälkeen tai heti aamulla uunissa tunnin verran noin 125 asteessa. Jos et käytä kuoria heti siirrä ne pakkaseen odottamaan käyttöä. 
Leikkaa kasvikset isoiksi paloiksi. Murskaa kuoria hieman pienemmiksi. Kuullota kasviksia hetki  öljyssä ja lisää ravun kuoret. Jatka kuullottamista hetki. Lisää valkoviini ja anna sen kiehua puoleen. Lisää tomaattipyree, mausteet sekä vettä niin paljon, että kasvikset ja ravunkuoret peittyvät. Keitä n. 30 minuuttia ja siivilöi. Mikäli haluat voimakkaamman maun kuten minä - jatka liemen keittämistä kasaan, kunnes se on mielestäsi sopivaa. 



Ei kommentteja: