Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 19. helmikuuta 2016

Gluteeniton naan-leipä

Tämä naan-leipä vaatii hivenen enemmän aikaa ja vaivaa kuin useammat muut gluteenittomat versiot, mutta on ehdottomasti sen arvoinen. Kuten on varmaan tullut ilmi, meillä syödään erilaisia curryja huomattavan usein. En itse ole varsinaisesti riisin ystävä maun tai ekologisuuden takia. Ennen keliakiaa pyrin korvaamaan sen ohratolla - mutta nythän se ei ole vaihtoehto. Quinoa on yksi suosikkini, mutta valitettavasti sekin tulee ulkomailta. Punainen quinoa on ehdoton suosikkini.  Kotimaista on tarjolla, mutta se puuroutuu minusta liikaa eikä jää irtonaiseksi.

Joka tapauksessa curryt vaativat seuralaisensa ja gluteeniton naan-leipä on siihen täydellistä. Sillä voi imeyttää viimeisetkin rippeet hyvistä kastikkeista ja sitä voi käyttää lusikkana kiinteitä paloja kahmiessa. Ehdottomasti kokeilun arvoista siis. Reseptin olen tuunannut täältä, mutta muuttanut sitä vähän maitotuotteiden ja jauhojen osalta. Maidon sijasta käytän hapanmaitotuotteita piimää tai turkkilaista jogurttia ja jauhot olen vaihtanut toisiin. Mutta kiitos ja kunnia reseptistä menee tuonne.


Pikajuuri: 

1/2 tl kuivahiivaa
3/4 dl piimää/jogurttia
1/2 dl hirssihiutaleita
1/2 dl semper fin mixiä tai muuta vaaleaa jauhoseosta

Taikina:
2 tl kuivahiivaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
(2 valkosipulinkynttä puristettuna)
2 tl siirappia
2 1/2 dl piimää/jogurttia
1 1/2 dl karkeaa riisijauhoa
1 1/2 semper finmixiä tai muuta vaaleaa jauhoseosta
1 rkl tapiokatärkkelystä
1 tl leivinjauhetta

Voiteluun:
2 valkosipulinkynttä puristettuina
n. 20 g voita sulatettuna
1 tl kuivattuja korianterin lehtiä

Valmista pikajuuri yleiskoneen kulhoon sekoittamalla ensin kuivat aineet keskenään ja sitten sekoittamalla puuhaarukalla neste jauhoihin. Anna turvota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 3 tuntia.

Lisää seokseen rypsiöljy, valkosipuli, suola, siirappi ja piimä. Sekoita riisijauhot, tapiokatärkkelys, leivinjauhe ja kuivahiiva keskenään ja sekoita koneella tai puuhaarukalla sekaisin. Lisää gluteenitonta jauhoseosta kunnes taikina on suht kiinteää, anna pyöriä koneessa muutaman minuutin ajan. Gluteenittoman taikinan kuuluukin jäädä löysäksi. Jätä tasaantumaan 10 minuutiksi. Muotoile runsaasti jauhotetuin käsin neljä palloa ja taputtele ne haluamasi muotoisiksi leiviksi. Jätä liinan alle nousemaan 20 minuutiksi lämpimään paikkaan.

Paista 275 asteessa noin kymmenen minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Tarkkaile uunia! Voitele voi-valkosipuli-korianterinlehtiseoksella leivät heti uunista otettuasi. Nämä leivät ovat herkullisia vielä pari päivää paahdettuina. Taikina on myös erinomainen pitsa-pohja, eli jos teet tuplamäärän, saat seuraavana päivänä taikinan toisesta puolikkaasta pitsan. 








Ei kommentteja: