Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Tonnikalalla täytetyt paprikat ja lisukkeena seesamparsakaalia

Erilaiset täytetyt kasvikset ovat aivan huippuhyviä. Yleensä täytän munakoisoja tai kesäkurpitsoja, mutta eilen päädyin paprikoihin. Täytteitä voi aina muokata omaan makuunsa, itse päädyin tällä kertaa tonnikalaan. Tämä täyte on suht tuhti ja juustoinen, minulle riitti yksi kappale ja lisukkeeksi pikapaistettua parsakaalia. Koska tällä kertaa vain itse nautin näistä, niin täytyy hyödyntää mahdollisuus juustoihin sitten kunnolla. ;) Tässä jokainen voi valita lisukkeensa makunsa mukaan. Itse rakastan aurinkokuivattuja tomaatteja ja kapriksia, mutta jos et ole niiden ystävä - jätä pois. Fetan voi vaihtaa parmesaaniin yms. Maistele täytettä ja lisää mausteita makusi mukaan. Itse en käyttänyt suolaa ollenkaan. Muilla tavoilla täytettyjä kasviksia tulee jatkossakin mm. pavuilla täytetyt bataatit, jauhelihalla täytetyt munakoisot, linsseillä täytetyt kesäkurpitsat yms.. vaihtoehtoja on vaikka mihin. Herkullista ja helppoa arkiruokaa! Tämä oli siitä helpoimmasta päästä. Kaikessa voi kikkailla ja niitäkin reseptejä tulee, mutta arkena on tärkeää vain saada ruokaa pöytään.


Täytetyt paprikat

3-4 paprikaa (parhaimmat saat etnisistä kaupoista, mutta myös ihan tavalliset käyvät tähän)
puolikas sipuli
1 prk tonnikalaa palana (tarkista laatu)
8 aurinkokuivattua tomaattia
100 g fetaa
100-200 g miedonmakuista tuorejuustoa
(mozzarellaa päälle)
2 tl sitruunan mehua
(1 rkl kapriksia) 
1 tl kuivattua tilliä
suolaa ja pippuria

Leikkaa paprikat puoliksi pituussuuntaan. Mieheni päätti tällä kertaa leikata ne toisin.. poista siemenet, mutta jätä kanta, joka pitää paprikan paremmin kasassa. Toki voit myös täyttää nämä kokonaisina ja leikata vain ns. hatun pois. Minusta vain nuo puolikkaat pysyvät paremmin kasassa ja kypsyvät nopeammin.
Pilko sipuli pieneksi, leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi, murenna feta ja sekoita täytteen aineet sekaisin. Mausta sitruunan mehulla, pippurilla ja tillillä. Mikäli käytät kaikkia aineita, et tarvitse suolaa! Eli maista ja mausta. Täytä paprikat ja lisää päälle haluamaasi juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Usein suositellaan kovempaa paistolämpöä, mutta itse pidän siitä, ettei paprikat mustu, eikä juusto kovetu liikaa.

Pikapaistettu parsakaali

Tämän tyyppistä ruokaa söimme Kiinassa usein. Simppeli lisuke, 5 minuutissa valmista ja ehdottoman hyvää. Hyvin usein käytän parsakaalia lisukkeena. Suomessa on yleensä tapana aina lisätä pastaa tai perunaa ruokaan. Itse taas pidän kevyemmistä ja kasvispainotteisista lisukkeista. Vinkkinä muuten - jos et käytä usein inkivääriä, niin kaupasta löytyy myös hyvänä vaihtoehtona tuoreelle inkivääritahnaa. Se säilyy pitempään. Parsakaalin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota väriin ja siihen, että nuput ovat mahdollisimman kiinni. 

Yksi nippu parsakaalia
2 rkl seesaminsiemeniä
 1/2 rkl seesamöljyä
2 kynttä valkosipulia viipaloituna
1-2 tl raastettua inkivääriä
1 rkl sitruunan mehua
 2rkl soijaa

Irrota parsakaalin kukinnot, leikkaa varresta kuiva osa pois ja käytä loput varresta esim. sosekeittoon. Höyrytä kukintoja noin 2 minuuttia. Samaan aikaan kuumenna pannu ja paahda kuivalla pannulla seesaminsiemenet kullanruskeiksi. Varo etteivät pala! Siirrä toiseen astiaan odottamaan. Kuumenna seesamöljy ja lisää viipaloidut valkosipulit ja raastettu inkivääri pannulle. Kuullota hetki ja lisää valutettu parsakaali, siemenet pannulle. Mausta sitruunan mehulle ja soijalla.




Ei kommentteja: