Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

maanantai 19. syyskuuta 2016

Gluteenittomat muikut ja Wasabi-perunat

On jotain kovin perinteistä, joka kuuluu Suomen kesään, festareihin, markkinoihin, toreille ja pihoille. Leivitetyt muikut! Ne vain vetävät jonon aina kojun ulkopuolelle - lisukkeena paistettua sipulia ja valkosipulikastiketta ja avot - fiilis nousee heti monta astetta. Mikään ei ilahduttanut itseäni enemmän kuin Hakaniemen markkinoilta löytämäni gluteenittomat muikut. Torielämä on mahtavaa kesäisin - kahvit ja muikut kruunaavat sen. Sieni-, mansikka- tai hernepussit kainalossa kelpaa hilpaista kotiin maha täynnä herkkuja. Eli jos markkinoilla liikutte, niin etsikääpä vihreä-keltaista kojua, jossa erittäin ystävälliset ihmiset tarjoavat teille herkullisia gluteenittomia muikkuja. 

Valitettavasti markkinoita ei ole päivittäin, mutta onneksi muikkuja voi tehdä itsekin. Eikä muuten ole vaikeaa. Ruisjauhojen tilalle vaihdetaan tattarijauhot ja tarjoillaan runsaan tillin ja sitruunan kera.

 Tällä kertaa itse tein lisukkeeksi Wasabi-perunoita. Ohje on alunperin Marianne Kiskolan ja Sanna Miettusen Hot - keittokirjasta. Tämä kermainen lisuke toimi vallan mainiosti muikkujen kanssa tuoden täyteläisyyttä annokseen. Lisuke oli mainio ja sopisi varmasti myös grillatun kanan, tofun tms. ohelle. Resepti kuulostaa alkuun erikoiselta, mutta on taatusti kokeilemisen arvoinen!



Gluteenittomat muikut 4:lle


n. 150-200 g muikkuja per (aikuinen) henkilö 
(riippuen lisukkeesta) eli tässä reseptissä muikkujen määrä oli reilu 700 g kokonaisia muikkuja

1 dl tattarijauhoja
1 1/2 tl hienoa merisuolaa
maustemitta (1 ml)  valkopippuria

voita ja öljyä
runsaasti tuoretta tilliä

Puhko muikut (silakan kokoiset, pienet voit jättää puhkomatta ja paistaa kokonaisina halutessasi) poistamalla pää ja vetämällä sisälmykset pään mukana pois. Tai jos haluat tehdä kuten me - valjasta mies tai lapsi touhuun mukaan, leikkaa pois pää ja vatsa auki ja anna toisen vetää sisälmykset sormella ulos. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä. 

Sekoita tattarijauhot, suola ja valkopippuri laakeassa lautasessa keskenään. Pastalautanen on tähän mainio - laakea mutta korkeat reunat. Kierittele muikut jauhoseoksessa ja paista suht kuumassa pannussa voi-öljyseoksessa rapeiksi erissä. Nosta paistetut muikut talouspaperilla vuoratun (ei pakollista, mutta pitää muikut rapeampia kun paistat seuraavia) lautasen päälle, ripottele tuoretta, hakattua tilliä päälle ja tarjoile sitruunalohkojen kera. 


Wasabi-perunat - eli versiomme Hot - keittokirjan 'Täydellisistä perunoista'


6-10 perunaa (kiinteää lajiketta)

Kastike:

125 g ranskankermaa
2-4 oksaa tuoretta tilliä (reseptissä 2 oksaa, me laitoimme enemmän)
1 tl lipstikkasuolaa tai yrttisuolaa
maustemitta (1 ml) tai puolitoista cayennepippuria
2-3 tl wasabitahnaa (reseptissä 1 tl)

1-1 1/2 dl juustoraastetta (esim. emmental, mozzarella, cheddar.. mitä sattuu löytymään)
öljyä uunivuokaan

Keitä huolellisesti pestyty perunat melkein kypsiksi. Kuori perunat mikäli niissä on paksu kuori ja halkaise ne pituussuuntaan (no joo.. miten parhaaksi näet) poikittain. 

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset ja silputtu tilli sekaisin kipossa. Öljyä uunivuoka ja lado sen pohjalle ensin perunat, sitten kastike ja lisää lopuksi juustoraastetta pinnalle. 

Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä ja juusto saanut väriä. Tarjoile kalan, tofun tai esimerkiksi kanan kanssa.



Ei kommentteja: