Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Hyperterveelliset, mutta maukkaat gluteenittomat tummat sämpylät
Kyllä meillä on taas laitettu ruokaa ja leivottu. Sen verran on reseptejä kirjoittamatta, että tullee huomenna vapaapäivänä useampikin samana päivänä. Syksyn kiireet ovat vieneet mennessään ja uusi innostus pitkiin lenkkeihin, tuntuu vievän sen ilta- ja aamuajankin, jotka lapsiperhe-elämästä yleensä ovat 'omaa aikaa'.

Yleinen terveysinnostus sai myös kaivamaan Viljatuotteen tumman jauhoseoksen laatikosta ja leipomaan siitä yhdet perussämpyläni. Nämä ovat varsin terveellisiä ja maukkaita. Itse edelleen pidän leivästä eniten paahdettuna tai voileipägrillissä toastin tapaan tehtynä. Suoraan uunista otettuina toki ovat parhaimmillaan. Itse leivottu leipä on kyllä parasta! Näihin sämpylöihin hyödynnettiin myös kesän erittäin tuottoisaa kesäkurpitsasatoa.. Syksyn perinne - talvella sitten kesäkurpitsan korvaa porkkana, punajuuri tai vaikkapa lanttu.2dl kesäkurpitsaa karkeana raasteena
1 rkl chian siemeniä
1/2 dl sokerijuurikaskuitua
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
puolikas kuivahiivapussi
n. 4,5 dl vettä (+42)
1 rkl siirappia/hunajaa


Öljy-vesi-siirappiseosta voiteluun

Raasta kesäkurpitsa. Sekoita jauhoja lukuunottamatta muut kuivat aineet keskenään ja lisää lämmitetty vesi. Kesäkurpitsasta irtoaa runsaasti nestettä, eli jos teet porkkanasta tms. niin lisää veden määrää viiteen desilitraan. Sekoita hyvin ja jätä turpoamaan noin 15 minuutiksi. Viljatuotteen jauhoseoksissa on lisättynä psylliumia, joten sitä ei ole välttämätöntä lisätä. Itse usein lisään sitä kuidun takia sekä näissä sämpylöissä siksi, että mukana on paljon muitakin aineksia.  

Kun taikina on levännyt alusta siihen loput jauhot. Jauhojen määrä vaihtelee. Itse usein jätän sämpylät kohtalaisen 'löysiksi' ja muotoilen ne öljytyillä käsillä tai runsaan jauhomäärän kera. Näin niistä tulee ilmavia eivätkä riko parkettia tippuessaan lattialle. :) Anna yleiskoneen pyöriä muutamia minuutteja tai vaivaa käsin (tällöin tarvitsen kiinteämmän taikinan).

Muotoile sämpylät haluamaasi muotoon. Itse tein tällä(kin) kertaa tuollaisia soikioita, koska niiden paahtaminen on vain helpompaa. Lisäksi hyödynnän usein patonkipeltiä, jotta sämpylät ne eivät menetä muotoaan. Kuten kuvastakin näkyy.. en usein väsää järjettömän tasaisia sämpylöitä, maku ratkaisee ja leivon leipää 3 krt viikossa. Jos sinulla on tilaa pakkasessa, tee ihmeessä tuplataikina. 


Kohota sämpylöitä puolituntia huoneenlämmössä. Kuumenna uuni 250 asteeseen (kannattaa lämmittää vähän korkeammaksi, uuni jäähtyy kun avaat luukun - mutta muista laskea lämpö sen jälkeen 250 asteeseen). Voitele sämpylät vedellä tai halutessasi öljy-siirappi-vesiseoksella. Paista sämpylöitä n. 15 minuuttia uunista riippuen. Sämpylät kannattaa pakastaa tuoreina. Itse leikkaan ne puoliksi, jotta sulattaminen on nopeaa. Nauti hyvästä ja terveellisestä leivästä!Ei kommentteja: