Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 23. syyskuuta 2016

Röyhkeän maukkaat punajuuripihvit jogurttikastikkeella

Nyt syksyllä on jälleen juuresten ja kurpitsojen riemujuhlaa. Erityisesti punajuurista saa maittavaa ja mahtavan väristä keittoa, laatikkoa, pataa tai pihvejä. Nimesin nämä pihvit röyhkeän maukkaiksi, koska olin todella tyytyväinen lopputulokseen. Toimivat hyvin perunoiden tai riisin ja kastikkeen kanssa tai vaikka hampurilaisen välissä. (Kaikkea tuli kokeiltua.) Rehellisyyden nimissä tunnustan, että olin ainoa perheessä, joka näitä fanitti. Punajuuri tuntuu jakavan mielipiteitä tässä perheessä. :D 

 Tämä resepti meni aika mutu-tuntumalla, mutta varmaan muistuttaa sataa muuta reseptiä. :) Tämä oli minun versioni. Proteiinia pihvit saavat kik-herneistä. Mikäli vatsasi ei kestä palkokasveja, voit korvata ne raastetulla perunalla, tällöin vain proteiinipitoisuus jää niukemmaksi. Ehkäpä maustamaton raejuusto tai uusi mifu sopisi näihinkin? Vielä vinkki lopuksi, miten raastetuista juureksista tehdyt pihvit saa pysymään kasassa - sauvasekoitin! Opin tämän kokatessani papupihvejä urugualaisen tuttavan kanssa. Pihvimassaa kannattaa tosiaan vähän surauttaa sauvasekoittimella, jotta osa raasteesta soseutuu ja sitoo pihvit paremmin yhteen. Tällöin voit jättää kananmunat kokonaan pois ja laittaa tilalle vaikka vähän enemmän korppujauhoja.


Punajuuripihvit

400 g punajuuria 
1 sipuli
2,5 dl keitettyjä kik-herneitä tai kaksi keskikokoista raakaa perunaa raastettuna
1 tl timjamia tai yrttisekoitusta (kuivattuna)
1 tl suolaa + 1/2 tl leivittämiseen
1 (1ml) maustemitta cayennepippuria
1-2 munaa
1 dl gluteenittomia korppujauhoja + 0,5 dl leivittämiseen
0,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta leivittämiseen

Kuori ja raasta punajuuret sekä sipuli. Raaste saa olla ronskia, jotta purutuntuma säilyy. (Huom. lue vinkki pihvien koossapysymiseksi!) Muussaa kik-herneet tai raasta perunat pienimmällä terällä. Laiska käyttää monitoimikonetta ja raastaa siinä punajuuret, sipulin ja heittää vielä kik-herneet perään.. avot - vauhdilla valmista. 

Sekoita taikinaan mausteet, suola, kananmunat sekä gluteenittomat korppujauhot (1 dl). Mikäli haluat taikinasta helpommin käsiteltävän, niin surauta tässä vaiheessa sauvasekoittimella osa massasta sosemaiseksi (1/4 osa tai kunnes taikina vaikuttaa kiinteämmältä).

 Sekoita laakeassa lautasessa loput korppujauhot, 1/2 tl suolaa sekä vaalea jauhosekoitus. Muotoile pihveiksi, leivitä ja paista suht kuumalla lettupannulla n. 5 minuuttia per puoli. Leivitys ei ole pakollista, mutta sai kivan rapeuden pihvin pintaan. Nauti perunan tai riisin sekä kastikkeen kera.


Kapris-kastike..

2 dl paksua jogurttia (kreikkalainen/turkkilainen)
1 rkl kapriksia hakattuna + vähän koristeluun
2 tl sinappia
ripaus sokeria
mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia

..tai Feta-kastike

200 g paksua jogurttia
100 g fetaa tai salaattijuustoa raastettuna
puolikas kurkku siemenet poistettuna ja raastettuna tai pieneksi pilkottuna
3 valkosipulin kynttä raastettuna (tai maun mukaan)
1 tl yrttisekoitusta (esim. minttua, kirveliä, basilikaa, oreganoa, timjamia..)
1-2 tl hunajaa
2 rkl tai puolikkaan sitruunan mehu


Ei kommentteja: