Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Mummon omenasose

Mummojen tekemä ruoka on nyt muodissa. Oma mummoni ei enää juuri kokkaa, mutta lapsuuden makumuistojen parissa on kiva elää. Muutamia mummon reseptejä siis tulossa lähiaikoina.. varsinkin niitä, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta mieleen. Mummo oli kova sienestäjä, palstaviljelijä, kalasti vaarin kanssa ja marjasti. Toki keitti hilloja ja mehua yms.

Itse olen tullut vähän ruokanipoksi ja yritän varsinkin minin kanssa vähentää sokerin määrää tai ainakin tietää mitä toinen pikkuiseen mahaansa panee, eli teen hillot itse ja mehuissa tukeudun anoppiin.

Kuten on tullut ilmi, niin mini rakastaa lettuja - suolaisia ja makeita. Lisäksi ovat helppoa ja halpaa arkiruokaa. Minillä ei ole keliakiaa ja itse en taas syö makeaa, niin yleensä meillä makeat letut tehdään maidottomina kauramaidosta ja luomujauhosekoituksesta, jossa on seoksesta riippuen vehnää ja ohraa tai vehnää, ohraa ja ruista. Minille maistuu, eikä valita sokerittomuudesta tai vähän tujummasta mausta.

Mutta siihen omenasoseeseen.. kaikessa yksinkertaisuudessaan löytyy entisen Suomen sokeritehtaan ja nykyisen Dansukkerin hillosokeripussin kyljestä. Itse vain vähennän sokerin määrää. Tämä sopii hienosti talviaikaan myös. Talviomenat käyvät tähän hienosti! Eli kun omppuja löydät tarjouksesta, niin osta iso pussi ja tee niistä tätä ihanaa sosetta. Itse syön sitä kreikkalaisen jogurtin kanssa, mini puuron ja lettujen.

Omenasose

2 kiloa omenasosetta
(n. 2,5 kiloa kuorimattomia omenoita)
2 dl vettä
2 rkl sitruunan mehua
1 kg hillosokeria (itse käytän 750 g)

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Keitä 2 desissä vettä pehmeiksi ja soseuta. Lisää sitruunan mehu ja hillosokeri. Keitä 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Kaada puhtaisiin kuumennettuihin purkkeihin. Jos et omista isoa jääkaappia tai maakellaria, niin puolikkaasta määrästäkin riittää iloa pitkäksi aikaa. 

Ei kommentteja: