Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Gluteenittomat ja maidottomat nokkosletut

Nokkonen on yksi käyttökelpoisimmista ja helpoimmista villiyrteistä. On suorastaan haaskausta jättää keräämättä sitä alkukesästä. Ja jos tuntee hyvän paikan voi aina leikata latvoista n. 15 senttiä kerrallaan ja kerätä satoa koko kesän. Itse kuivaan nokkosta tai pakastan ryöpättynä. Varsinkin kuivattua nokkosta on helppo lisätä lettuihin, keittoihin ja patoihin antamaan lisävitamiiniboostia. Meillä minin lempiruokaa ovat erilaiset letut - pinaatti-, nokkos-, porkkana- ja tietysti ihan tavalliset letut. Tänään herkutellaan nokkosletuilla. Mini syö nämä perinteisen puolukkahillon kera, mutta aikuiseen makuun esimerkiksi kasvistartar tai katkaraputäyte sopii hyvin näihin lettuihin.

Nokkosletut

5 dl kauramaitoa
2 kananmunaa
2,5 dl gluteenittomia jauhoja 
(esim. 1 dl tattarijauhoja ja 1,5 dl vaaleaa jauhoseosta)
2 rkl kuivattua ja murskattua nokkosta
ripaus suolaa

öljy/voiseosta paistamiseen

Riko vispilällä kananmunien rakenne, lisää maito ja loput aineet. Anna turvota puoli tuntia. Paista kuumalla pannulla kypsiksi.

Kasvistartar

8 aurinkokuivattua tomaattia
1 maustekurkku
1/2 punainen paprika
pieni sipuli
valkosipulin kynsi
1 pieni purkki smetanaa tai Oatlyn creme fraichea
mustapippuria

Pilko kaikki ainekset niin pieneksi kuin saat. Sekoita ja anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. Kasvistartar sopii hyvin myös uuniperunoihin ja blineihin.

Katkarapu/Tonnikalatäyte

 1 prk tonnikalaa tai 150 g katkarapuja
pieni sipuli
maun mukaan mätitahnaa (n. 1 rkl)
1 kermaviili tai Oatlyn creme fraichea
1 rkl sitruunamehua
2 tl sinappia
ripaus sokeria
suolaa, pippuria
tuoretta tai kuivattua tilliä

Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Maistele ja lisää mausteita vähitellen. 




Ei kommentteja: