Nokkonen on yksi käyttökelpoisimmista ja helpoimmista villiyrteistä. On suorastaan haaskausta jättää keräämättä sitä alkukesästä. Ja jos tuntee hyvän paikan voi aina leikata latvoista n. 15 senttiä kerrallaan ja kerätä satoa koko kesän. Itse kuivaan nokkosta tai pakastan ryöpättynä. Varsinkin kuivattua nokkosta on helppo lisätä lettuihin, keittoihin ja patoihin antamaan lisävitamiiniboostia. Meillä minin lempiruokaa ovat erilaiset letut - pinaatti-, nokkos-, porkkana- ja tietysti ihan tavalliset letut. Tänään herkutellaan nokkosletuilla. Mini syö nämä perinteisen puolukkahillon kera, mutta aikuiseen makuun esimerkiksi kasvistartar tai katkaraputäyte sopii hyvin näihin lettuihin.
Nokkosletut
5 dl kauramaitoa
2 kananmunaa
2,5 dl gluteenittomia jauhoja
(esim. 1 dl tattarijauhoja ja 1,5 dl vaaleaa jauhoseosta)
2 rkl kuivattua ja murskattua nokkosta
ripaus suolaa
öljy/voiseosta paistamiseen
Riko vispilällä kananmunien rakenne, lisää maito ja loput aineet. Anna turvota puoli tuntia. Paista kuumalla pannulla kypsiksi.
Kasvistartar
8 aurinkokuivattua tomaattia
1 maustekurkku
1/2 punainen paprika
pieni sipuli
valkosipulin kynsi
1 pieni purkki smetanaa tai Oatlyn creme fraichea
mustapippuria
Pilko kaikki ainekset niin pieneksi kuin saat. Sekoita ja anna vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia. Kasvistartar sopii hyvin myös uuniperunoihin ja blineihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti