Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 19. helmikuuta 2016

Arkicurryja ja jogurttia - lisukkeena gluteeniton naan-leipä

    Curryt ovat ihania ja helppoa arkiruokaa jos hyödyntää kaupan hyllyjen varsin monipuolista currypaste valikoimaa. Meillä on aika kaapissa mietoa currypastea, punaista, vihreää ja tandooripastea. Mieto on ehkä eniten käytössä johtuen sen monipuolisuudesta ja siitä, että sitä voi helposti jatkojalostaa. Tähän postaukseen kirjoitan kaksi meidän lempiarkicurrya, jotka ovat helppoja valmistaa ja halpoja toteuttaa. Lisukkeena tietysti mintulla ja valkosipulilla maustettu turkkilainen jogurtti. 

    Perunacurry


    noin 600 g kiinteitä perunoita

    1 iso sipuli
  • 5 valkosipulin kynttä
  • tuore punainen chili
  • 2 rkl currypastea
  • 2 tl jeeraa
  • 1 tl hunajaa
  • 2 tomaattia
  • 3 dl vettä
  • 1/2 prk kookosmaitoa
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • kourallinen pakasteherneitä
  • suolaa, mustapippuria
  • soijakastiketta
  • Kuori ja pilko perunat noin reilun sentin kuutioiksi. Viipaloi sipuli, chili ja valkosipulit. Kuutioi tomaatit. Kuullota sipulia ja chiliä pannulla, lisää currypaste, jeera, perunakuutiot ja valkosipulit ja jatka kuullotusta hetken ajan. Lisää vesi ja 1 tl suolaa ja hunaja. Keitä kunnes vesi on lähes haihtunut. Lisää kookosmaito, tomaattikuutiot ja sitruunanmehu. Anna kastikkeen saostua hetki. Lopuksi lisää herneet ja mausta soijalla ja pippurilla. Tähän curryyn sopii myös kypsennetyt kikherneet, linssit, kukkakaali, porkkana tms.. mielikuvitus rajana. Nauti sellaisenaan jogurtin kera tai tarjoa riisin tai gluteenittoman naan.

  • Linssi-papucurry

1dl vihreitä tai ruskeita linssejä
(sitruunan mehua)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1 tuore chili
1 rkl öljyä
1 tl garam masala kuivamausteseosta
1 tl jeeraa
1-2 rkl mietoa currytahnaa
3 kaffirlimen lehteä
(kokonaisina, poistetaan valmiista currysta)
2 dl tomaattimurskaa tai
3 tuoretta tomaattia kuutioituna
1 tlk kikherneitä (esim. go green)
1/2 prk kookosmaitoa
1 limen mehu tai 2 rkl valmista mehua
soijaa

Keitä linssit melkein kypsiksi sitruunan mehulla maustetulla vedellä - älä lisää suolaa. Suola kovettaa papuja ja linssejä keitinvedessä, mutta loraus sitruunanmehua taas estää linssien vaahtoutumista ja kiehumasta yli kattilasta. Viipaloi sipuli, valkosipulin kynnet ja chili. Kuullota sipulia ja chiliä pannulla, lisää currytahna, valkosipulit ja mausteet. Jatka kuullottamista hetken verran. Lisää tomaattimurska tai tuoreet tomaattikuutiot sekä kaffirlimen lehdet. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää kookosmaito, linssit ja kikherneet - keitä kypsiksi ja mausta limen mehulla sekä soijalla. Lisukkeeksi sopii edellisen tapaan sakea jogurtti, naan-leipä ja riisi. 

Jogurttilisuke

2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunan mehua
1-2 tl kuivattua minttua
2 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa, pippuria

Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Naan-leivän resepti löytää täältä.

Ei kommentteja: