Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Ratatouillea, jogurttikastiketta ja chorizoa

Kun keliakiadiagnoosi varmistui, niin alkuun juuri lisukkeet olivat minulle hankalia. Gluteenittomat pastat eivät houkutelleet ja perunaa sekä riisiä ei jaksa loputtomasti. Olenkin alkanut hyödyntää kasviksia, linssejä ja juureksia yhä enemmän lisukkeina. Pastaa kuluukin nykyään yhä vähemmän ruokavaliossani.

Ratatouille on yksi lisukesuosikkini. Nyt syötiin sitä chorizon (osta laadukasta raakamakkaraa - ei mitään Saarioisten versiota) kanssa, kesäisin usein grillikyljen tai grillatun kasslerpihvin seurana. Lisuke on raikas ja tasoittaa hyvin rasvaisia ja maustettuja lihoja.

 Kasvisversion saa vaihtamalla makkaran uuniperunaksi. Se on yleisin vaihtoehtoni - uuniperuna, ratatouille ja jogurttikastike. Uuniperunoista vain tuli niin surkean näköisiä, että jätin kuvan ottamatta. Mutta yhdistelmä toimii hyvin! Vegaanisen saa vaihtamalla soija- tai kaurajogurttiin, mutta niitä kannattaa valuttaa suodatinpussissa muutaman tunnin ajan.



Ratatouille ja jogurttikastike


Alkuperäistä reseptiä en oikein voi mainita, mutta vastaavia lienee netti pullollaan. Itse vain olen rakastunut juuri tähän. Ratatouille on myös siitä kätevä, että se kestää uudelleen lämmityksen ja sitä voi varioida.  Lisätä tai poistaa asioita makunsa mukaan.


pieni tai puolikas munakoiso
pieni tai puolikas kesäkurpitsa
1-2 punaista ja vihreää tai valkoista paprikaa
(myös hieman tuliset paprikat käyvät)
2-3 sipulia koosta riippuen
3-4 valkosipulinkynttä
4 tomaattia tai talvella tomaattimurskaa
2 tl timjamia, oreganoa ja basilikaa
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria

Pilko munakoiso, kesäkurpitsa ja paprikat isohkoiksi paloiksi. Laita munakoisot astiaan, ripottele suolaa päälle ja anna itkettyä 20 - 30 minuuttia. Kuivaa talouspaperilla. Munakoisojen itkettyessä leikkaa sipulit lohkoiksi ja valkosipulit viipaleiksi. Pilko tomaatit - talvella käytän itse tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja. Kuumenna pannu sekä öljy kuumaksi (pannu saa olla alkuun todella kuuma, jotta munakoisot ruskistuvat eivätkä ime vain öljyä) ja ruskista kuivatut munakoisot. Lisää sipulit ja loput kasvikset. Lopuksi lisää tomaattikuutiot tai murska ja mausta yrteillä, pippurilla ja ripauksella sokeria, laske lämpöä ja anna porista miedolla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia. Maista suola (muista munakoisoissa oli jo suolaa) ja lisää sitä tarvittaessa. Perusversiota voi tuunata lisäämällä siihen oliiveja tai tulisempia makuja esim. mietoja chilejä. Tarjoile perunan tai grillilihan ja maustetun jogurtin kanssa.

Jogurttikastike


Näitä reseptejä blogi on pullollaan, mutta olen vain rakastunut paksuun maustamattomaan jogurttiin. Tällä kertaa maustoin sen lipstikkasuolalla, limepippurilla (Santa Marialla on hyvä mylly), sitruunalla ja kuivatulla mintulla.

Ei kommentteja: