Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Monipuolinen lehtikaalilisuke tällä kertaa munakkaan kanssa

Kevät on pitkällä ainakin täällä etelässä ja meidän pihalla. Ruohosipulia leikattu jo ruokaan ja salaatteihin, uudet tuttavalta saadut vadelmat istutettu ja raparperin alutkin näkyvät kuvassa oikealla. Mahtavaa - ja heti huomaa kun aurinko paistaa, niin lounasta haluaa keventää. Kohta meillä kerätään tämän ruuan tärkein raaka-ainekin omalta pihalta!




Valkosipulinen lehtikaalilisuke



200 g lehtikaalia ruodittuna
1 pieni sipuli tai kourallinen ruohosipulia
2-3 valkosipulinkynttä (tai vähemmän jos en kuulu ystäviin)
kourallinen kirsikkatomaatteja
nokare voita ja rypsiöljyä
(sitruunamehua)
suolaa ja mustapippuria

Ruodi siis ensin lehtikaalit. Itse kasvatetut eivät tätä vaadi aina, mutta kaupassa ostetuissa on usein varsin tukeva ja puiseva varsi. Silppua sipuli viipaleiksi, viipaloi valkosipulin kynnet ja puolita kirsikkatomaatit. Kuumenna pannu, lisää nokare voita ja öljyä pannulle. Kuullota sipulit, lisää lehtikaali, paista rapeaksi ja lisää lopuksi kirsikkatomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa kannattaa käyttää maltilla, ettei pilaa ruuan raikkautta. 

Teen tätä usein itselleni puolittaen määrän ja käytän joko tofun, paistetun broilerin, pastan tai vaikkapa munakkaan täytteenä. Tänään lounaaksi valikoitui munakas, joka täytettiin tällä. Jos lisään pastaan, niin loraus kermaa, sitruunamehua, parmesaania ja persiljaa tekee siitä mehevämmän kastikkeen. Illalla hyödynnän eilisen grillatun chorizon ja tämän loput ja teen lopuista pastaa. Laitan sitten kuvan siitäkin. Lehtikaali on kyllä hyvää ja taipuu monenlaiseen. Myös ne jotka eivät kaaleista juuri välitä, pitävät yleensä tästä terveysherkusta.



Munakas on täysin normaalisti tehty. Vatkaa haluamasi määrä munia, lisää vähän nestettä sekä ripaus suolaa ja pippuria. Kaada munaseos kuumalle pannulle, vaihda pienimmälle lämmölle, vedä seosta muutaman kerran kohti pannun keskiosaa ja anna kypsyä kannen alla. Varo ettei munakas pääse ylikypsymään ja muutu kuivaksi. Itse täytän munakkaan usein siten, että lisuke tarjoillaan ohessa, ei sisäänpaistettuna. Jotenkin maut erottuvat paremmin.

Ei kommentteja: