Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 14. huhtikuuta 2016

Kesän kastikkeet ja lisuke: Gochujang-kastike, Graavattu sitruuna ja Pika-paistettu paksoi


 Kesän grillikausi alkaa olla lähellä. Nyt esittelyssä on pari mun suosikkikastiketta ja yksi lisuke. Molemmat tuovat kesän maut esille. Gochujang-tahna ja siitä tehty kastike on jo trendiherkkuna kaikkien huulilla ja siitä on povattu Srirachan kaatajaa. Kastikkeesta on useita versioita - tämä on minun versioni. Kastikkeen ydinaines on Gochujang-tahna, joka on korealaista chilitahnaa. Tätä saa Helsingin Hakaniemen Vii Voanista, mutta koska Stockmann myös on tehnyt tästä reseptin, niin veikkaan, että sieltäkin voisi kysellä? Seuraavaan bloggaukseen tulee pika-kimchin resepti, koska pari päivää ollaan popsittu nyhtölammasta, tätä kastiketta, kimchiä ja paksoita - mahtavat ruokakarkelot. Heti kun taas saan väännettyä mung-papulettuja, niin pamautan reseptin halpaan ja hyvään kasvisruokaan tämän kastikkeen kanssa.

Graavattu sitruuna taas on Strömsön Paul Svenssonin käsialaa. Itse olen vähän vähentänyt suolan määrää, mutta kunnia hänelle. Toimii tosi hyvin tofun, kalan tai lihan päälle sutaistuna grillauksen jälkeen. Myös dippinä sekoitettuna esim. ranskankermaan. Säilyy varsin pitkään jääkaapissa. Nyt tehty annos on melko suuri, koska tarvitsin sitä enemmän - eli kolmasosallakin saa jo viikon annoksen. :) 

Paksoi-lisukkeena taas on vain niin simppeli. Jos et sitä kaupasta löydä (etniset ovat varmoja), niin kiinankaali toimii yhtä hyvin. Mutta tämä on maukas ja kevyt lisuke.  Kesä tule jo.

Gochujang-kastike



2 - 3 rkl gochujang-tahnaa (riippuen kuinka tulista haluat)
1 rkl seesamiöljyä
1-2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokokidesokeria
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2- 4 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl vettä
suolaa

Käytännössä tämän tekeminen on juuri niin helppoa, että kun jaksat raastaa inkiväärin sekä valkosipulin ja sekoittaa ainekset niin olet saanut juuri aikaan mahtavan soossin. Nauti kasvisten tai lihan kanssa. 


Graavattu sitruuna





3 sitruunaa
3 rkl sokeria
2 rkl suolaa

Kuori sitruuna (keltainen kuori) ja keitä kuoria 20 sekuntia. Itse kiehautan vedenkeittimessä vettä ja jätän kuoret siihen hetkeksi. Kaada vesi pois ja jätä jäähtymään. Leikkaa valkoinen osa sitruunasta pois, poista sitruunoista siemenet ja pilko paloiksi. Tähän minusta helpoin väline on pieni sahalaitainen ns. tomaattiveitsi.


Sekoita keskenään kuori, sitruunan palat, sokeri ja suola. Jätä maustumaan jääkaappiin yön yli tai vähintään kahdeksaksi tunniksi. Soseuta sauvasekoittimella. Alkuperäisessä ohjeessa suolaa ja sokeria oli ruokalusikallisen verran enemmän kumpaakin, mutta itse pidän enemmän tästä. Ja kuten sanottu - tämäkin on superhelppoa.




 Pika-paistettu paksoi




3 pientä paksoita tai vastaava määrä kiinankaalia
inkivääriä ja valkosipulia pilkottuna maun mukaan, itse käytän suht runsaasti
chili pilkottuna
soijaa tai osterikastiketta
ripaus sokeria 
loraus riisiviinietikkaa
öljyä paistamiseen

Nyt olen rasittava bloggari, enkä kerro selkeitä määriä. Ne ovat juuri tässä niin riippuvaisia syöjästä. Itse käytän inkivääriä ja valkosipulia varsin runsaasti mutta kannattaa maistella.

Irrota paksoin lehdet ja poista kannat. Voit leikata ne puoliksi, mikäli ovat isoja. Kaikessa helppoudessaan kuullota inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppua minuutin verran kuumalla pannulla. lisää paksoin lehdet - nyt tarkkana, pannun pitää olla kuuma ja paksoin tulee jäädä rapsakaksi, eikä löysäksi - eli varo ylikypsentämistä! Lisää samalla mausteet ja kiikuta pöytään suoraan. Eli tämä on se viimeinen asia kun muut ruuat odottavat jo pöydässä!

Ei kommentteja: