Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kuitupitoiset gluteenittomat kaurasämpylät

Nämä sämpylät ovat ihan parhaita. Ehkä parhaita mitä olen saanut ikinä aikaan. Lisäksi ne ovat todella terveellisiä ja helppoja tehdä. En ole itse onnistunut koskaan tekemään tällä reseptillä ja mukailluilla huonoja sämpylöitä.

Nämä ovat ilmavia, täynnä kuituja ja hyviä makuja. Ehdottomasti parhaita suoraan uunista levitteen ja juuston kera, mutta säilyvät muutaman päivän hyvinä huoneenlämmössä. Itse kuitenkin syön nämä saman päivän aikana ja pakastan loput puoliksi leikattuina heti illalla, jolloin ne saa tuoreina pakkasesta myöhemmin. Vielä lisäyksenä.. koska itselläni sämpylät menevät usein pakkaseen ja paahtimeen, niin paistan ne kypsiksi, mutta suht vaaleiksi. Eli jos syöt kaiken kerralla, niin paista ihmeessä muutama minuutti pitempään kuin ohjeessa on mainittu!

Kaurasämpylät (n. 9 kpl)


1/2 pussia kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 rkl chian siemeniä
2 rkl sokerijuurikaskuitua (Fibrex)
suolaa, ruokokidesokeria/loraus siirappia
1 dl (puhdas)kaurahiutaleita
4 dl lämminta (42 astetta) vettä
3 dl Viljatuotteen kaurajauhoa
2 dl Viljatuotteen hienoa tattarijauhoa
1 rkl öljyä
kurpitsansiemeniä päälle

Sekoita kuivahiiva, psyllium, chian siemenet, Fibrex, suola, sokeri ja kaurahiutaleet keskenään. Lämmitä vesi ja sekoita edellisten kanssa yleiskoneessa ja jätä lepäämään kymmeneksi minuutiksi. Alusta taikinaan kaurajauhot ja lisää tattarijauhoja pikkuhiljaa, jotta taikinasta tulee leivottava. Vaivaa 5 minuuttia koneessa, lisää öljy ja jatka vaivaamista pari minuuttia. Taikinan kuuluu jäädä kosteaksi ja vähän käsiin tarttuvaksi. Anna levätä kymmenisen minuuttia ja leivo öljytetyillä käsillä sämpylöiksi ja kohota puoli tuntia astiapyyhkeen alla. Sivele kohonneet leivät vedellä ja ripottele päälle haluamiasi siemeniä. Paista 225 asteessa n. 12 minuuttia. Nämä on testattu myös normiruokailijoilla ja ovat saaneet meidän perheessä suuren suosion. Lopputuloksena on todella ilmavia ja maukkaita sämpylöitä.

3 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Minin kommentti oli juuri äsken 'äiti sä olet niin rakas, kun leivot mulle aina mun herkkusämpylöitä ja teet hyvää ruokaa' - lapselle ei ole vielä todettu keliakiaa, mutta olen vehnän jättänyt kaikilta pois. Kukaan ei voi enää väittää etteikö gluteenittomana saisi ihan yhtä hyvää tai jopa parempaa!

Elli-neiti kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta. Kokeilen varmasti.

Tiina kirjoitti...

Kerro mitä tykkäsit. Itse huomaan, että neljä vuotta keliakiaa on jo saanut vähän makuaisteja solmuun.. mutta itse tykkään näistä ja noilla jauhoilla tosi helppoja leipoa.