Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 29. maaliskuuta 2016

Karitsapullia ja täytettyä munakoisoa - grillikauden avaus



Pääsiäinen oli tänä vuonna meidän perheessä levon ja hyvän ruuan juhlaa. Emme juurikaan syö naudanlihaa, mutta lammas ja karitsa ovat perheemme suosiossa. Karitsanpotka, lammaspadat, karitsapullat.. you name it. Pääsiäisen aika on meidän juhlaa - silloin tulee varastoitua lammasta ja karitsaa pakkaseen.

Tänä vuonna pääsiäinen helli myös sään puolesta ja olisi ollut suuri synti hukata tilaisuus grillikauden avaukseen. Oma pihamme on eteläsuuntaan ja eilinen päivä takasi jo lämpöä niin paljon ettei takkia tarvinnut. Tule kesä pian! Tällä kertaa grilliin meni karitsapullat, sipulia ja kesäkurpitsaa. Lisukkeena ja kasvisruokana teimme täytettyjä munakoisoja. Resepti niihin on uusimmasta Glorian ruoka & viini - lehdestä hieman mukailtuna.

Karitsapullat

1 kg karitsanjauhelihaa
200 g rasvaista fetaa 
n. 1 tl kutakin (oreganoa, minttua, rosmariinia, (savu)paprikaa)
pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria

Pilko sipuli pieneksi ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita mureketaikina käsin. Lisää yrttejä makusi mukaan, itse pidän runsaista yrteistä. Murenna feta taikinaan ja paista pieni koepala mureketaikinasta. Mausta taikina suolalla ja pippurilla sekä lisää halutessasi yrttejä. Grillaa tai paista karitsapullat kypsiksi uunissa tai paistinpannulla n. 10 minuuttia. Varo ylikypsentämistä ja pullien kuivumista. Tarjoile maustetun jogurtin ja salaatin kera. 



 Täytetyt munakoisot kahdelle

2 pientä munakoisoa

Täyte:
1dl pekaanipähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
4 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
1 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl kuivattua rosmariinia tai 1 tuore rosmariinin oksa
1 dl parmesaania raasteena
1/2 dl polentaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua minttua, oreganoa ja jeeraa
n. 1 tl suolaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Tee täyte. Laita pekaanipähkinät, valkosipulinkynsi, aurinkokuivatut tomaatit, tomaattipyre ja rosmariini tehosekoittimeen ja jauha tahnaksi. Siirrä isompaan kulhoon ja sekoita joukkoon parmesaani, polenta, öljy ja mausteet. 

Leikkaa munakoisoihin ristikkäisviillot siten, että munakoison kannasta n. 4 cm jää leikkaamatta ja munakoisot pysyvät kasassa. Täytä munakoisot painamalla täyte munakoison sisään viiltoihin. Kääri munakoiso folioon ja kypsennä 30-40 minuuttia uunissa. Ota folio pois ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia. Tarjoile yrteillä maustetun jogurtin kanssa. 


Nopea grillauskastike kasviksille

2 dl rypsiöljyä
1/2 dl (vajaa) soijakastiketta
1 rkl sitruunamehua
1 tl kuivattua timjamia
1 tl rosmariinia
1 tl (savu)paprikaa
salottisipuli pieneksi pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
mustapippuria

Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja kastikkeeksi. Grilliöljy säilyy jääkaapissa viikon ajan. 



Perusvinegrette salaatille

2/3 osaa laadukasta oliiviöljyä
1/3 vadelmaviinietikkaa tai laadukasta balsamicoa
hunajaa, suolaa ja pippuria
yrttejä maun mukaan esim. ruohosipulia, basilikaa, timjamia ja oreganoa
(pieni salottisipuli pilkottuna ja kevyesti hyörytettynä)
valkosipulia murskattuna

Vinegrette on salaatin peruskastike meillä. En osta kaupasta valmiita kastikkeita, enkä pidä juuri majoneenipohjaisista tai liian paksuista kastikkeista. Vinegretteä on helppo muunnella salaatin mukaan. Tärkeintä on laadukas öljy ja etikka. 



Ei kommentteja: