Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 1. huhtikuuta 2016

Halva-juustokakku eli tarina siitä kun herkuistakin täytyy tehdä proteiinipitoisia..

Myönnän olevani toisinaan hieman neuroottinen siitä, että ruuassa on ravintopitoisuudet kohdillaan. Entisenä kasvissyöjänä olen tottunut tarkkailemaan proteiineja, maitoallergisen äitinä kalsiumia, keliaakikkona kuituja yms.. Listaa voi jatkaa. Kuitenkin maku on minulle kaikki kaikessa. En tee mitään myönnytyksiä sen suhteen. Tässä juustokakussa on terveellisiä elementtejä kuten kauraa ja seesamihalvaa. Seesamihalva sisältää runsaasti kalsiumia, proteiinia, rautaa ja magnesiumia ja sitä syödäänkin usein pääsiäisen paaston aikana runsaan energiapitoisuutensa vuoksi.

Resepti on äitini kätköistä ja alunperin Kodin Kuvalehdestä. En löytänyt netistä valitettavasti linkkiä siihen, mutta kunnia reseptin laatineelle. Tässä bloggauksessa se on muunneltu gluteenittomaksi ja vähän muokattu omaan makuuni sopivammaksi. Syvä anteeksipyyntö kuvan laadusta.. koiramme piti kakusta myös, ja tämä ensimmäinen kakkuharjoittelu halkesi. Kauniimpi meni myyntiin enkä ehtinyt kuvaa ottamaan. Vein kakun myös naapuriin testiin ja alankin käyttää heitä häikäilemättömästi hyväkseni, jotta saan palautetta gluteenittomista leipomisista. Testi läpäistiin tällä kertaa!

Halva-juustokakku

Pohja:

125 g voita
200 g gluteenittomia (kaura)digestive keksejä
1 rkl ruokokidesokeria

Täyte:

3 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
600 g rasvaista tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2 vaniljatankoa 
1 (luomu)appelsiini
125 g ranskankermaa
200g seesamihalvaa
4 kananmunaa

Mangosose:

1 kypsä mango
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
(1 rkl sokeria)

Laita uuni kuumenemaan 165 asteeseen. Valmista ensin pohja. Sulata voi, murskaa digestive-keksit ja sekoita pohjan ainekset keskenään. Mikäli käytät tavallista irtopohjavuokaa, vuoraa se leivinpaperilla. Mikäli omaat hyvälaatuisen ja olet testannut sen, niin leivinpaperi riittää alle ja voitelu reunoille. Painele pohja vuokaan tiiviisti ja paista sitä uunissa 8 minuuttia.

Tee sillä aikaa täyte. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys keskenään. Lisää tuorejuustot ja sekoita joko yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Leikkaa vaniljatangot auki ja kaavi siemenet täytteeseen. Raasta appelsiinin kuoresta puolet ja purista mehu. Lisää ne, ranskankerma ja murusteltu seesamihalva täytteen joukkoon ja sekoita. Lisää lopuksi kananmunat yksitellen ja samaan aikaan vatkaten. 

Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunissa 165 asteessa tunti. Kakun täyte halkeaa helposti, itse sain tämän estettyä siten, että jäähdytin kakkua ensin uunin luukku auki ja sitten huoneenlämmössä. Siirrä jäähtynyt kakku vetäytymään jääkaappiin. Kakku on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.

Tarjoile kakku mangososeen kera, jonka valmistat raastamalla mangon ja lisäämällä raasteen joukkoon paahdetut mustat seesaminsiemenet. Makeuta tarvittaessa. 

Ei kommentteja: