Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 7. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat bruschetat tapenadella



On tiettyjä asioita joita kaipaan gluteenittomasti. Ennen tein patongista usein bruschettoja eri täytteillä, mutta en ole oikein keksinyt sopivaa gluteenitonta leipää tähän. Nyt innostuin Viljatuotteen rouheisesta jauhosekoituksesta edellisissä sämpylöissä ja päädyin tekemään patonkeja pelkästään siitä. Resepti on luokattoman helppo ja taikina oli jälleen äärettömän miellyttävä käsitellä. Itse rakastan tuoretta leipää, siksi resepti on suhteellisen pieni - tästä tulee kaksi ohutta patonkia - tuplaa jos haluat kolme paksumpaa. Minä nyt vain tykkään ohuista. 
Näitä ei juuri tullut maustettua (noh yrteillä ja valkosipulilla) koska tarkoitus oli syödä ne tapenaden kanssa. Näistä vain tuli niin hyviä, että ensimmäinen meni ihan suoraan pelliltä suuhun ja seuraavana päivänä tein uuden setin! Ihan mahtava jauhoseos - I love. Näistä tuli sellaisia maalaispatongin tapaisia, eli vähän tummempia.

Patongit


1/2 pussia kuivahiivaa
1 tl lipstikkasuolaa tai 1/2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä puristettuna
(yrttejä esim. basilikaa, oreganoa tms.)
ripaus ruokokidesokeria tai siirappia
n. rkl oliiviöljyä
2 dl vettä

siirappi-vettä tai kasvismaitoa voiteluun

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita puolet jauhoista, kuivahiiva, suola, valkosipuli ja haluamasi yrtit keskenään ja lisää kuiviin aineisiin lämmitetty vesi ja sokeri. Vaivaa taikinaa ja alusta loput jauhot. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja leivo patongeiksi. Tästä määrästä tulee kaksi ohuehkoa patonkia. Kohota patonkipellissä tai leivinpaperilla 30 minuuttia. Voitele ja paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. 


Bruschetta ja Tapenade

Gluteenitonta patonkia

Tapenade:

n. 2 dl mustia kivettömiä oliiveja (esim. Figaro - tähän ei mielestäni kannata käyttää kalamata-oliiveja)
n. 1 dl isoja kapriksia
1 tl sitruunan mehua
1 rkl oliiviöljyä
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 - 3 sardellia
lehtipersiljaa hienonnettuna

Laita ainekset monitoimikoneeseen/silppuriin ja jauha massaksi. Mausta lehtipersiljalla. Paahda patonki pannulla rapeaksi - parilapannu tuo leivän pintaan kauniit raidat. Asettele tapenade leivälle ja koristele lehtipersiljalla. Bruschettoja voi täyttää monella tavalla - perinteisin lienee tomaatti-basilikasalaatti, avokadosose tms. Näistä tahnoista lisää myöhemmin. Vappuna meillä perinteisesti nautitaan piknikillä tahnoista, hyvästä leivästä  ja laadukkaista leikkeleistä.



Ei kommentteja: