Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Pinaatti-perunafrittata (ilman uunia)


Vannon tulisesti proteiinipitoisten aamupalojen nimeen. Lautasellinen kaurapuuroa on varsin kiva iltapala, mutta aamusta aiheuttaa ainakin minulle pelkkää väsymystä ja tunnin päästä kauhean nälän. Keliakin takia myös leivän syönti on minulla vähentynyt roimasti ja yritänkin kehitellä jatkuvasti uusia aamupalareseptejä.

Erilaiset munaruuat ovat usein minulla aamupalapöydässä. En varsinaisesti pidä kauhean tukevasta tai suolaisesta aamupalasta, siksi kasvispainotteiset munakkaat, frittatat, munakasrullat, kokkelit yms. löytyvät usein listalta. Kananmunakin on vapautettu viimein maineestaan sydänkohtausten aiheuttaja. ;) Mutta reseptiin. Hiihtoloman kunniaksi paistoin tavanomaisen pikamunakkaan sijaan vähän hienompaa ja tukevampaa versiota. Kutsun tätä frittataksi, mutta teen sen ilman uunia. Mielestäni on turha lämmittää uunia 5- 10 minuutin kypsennystä varten. Oma kikkani on munaseoksen hyydyttäminen kannen alla pienimmällä mahdollisella lämmöllä. Rakenne on samanlainen, energiaa kuluu vähemmän ja tiskiä ei kerry kuin pienen pannun verran. Tästä annoksesta riittää kahdelle.

Paprikoita kannattaa ehdottomasti metsästää etnisistä kaupoista. Ovat usein paljon maukkaampia kuin ne basic-paprikat, jotka ovat mietoja ja raakoja.

Pinaatti-perunafrittata

2 perunaa
1 salottisipuli
1 paprika
1 dl pakastepinaattia
2 tl sitruunamehua
3 kananmunaa
50 g fetaa (tai maun mukaan vähemmän)
1/2 tl muskottipähkinää
suolaa, pippuri

Huuhtele perunat ja laita mikroon kosteina 3 minuutiksi. Toki voit paistaa ne pannulla kypsiksi, mutta tämä nopeuttaa hommaa huomattavasti. Laita pannulle pinaatti, sipuli sekä paprika ja  kuullota ne. Lisää perunakuutiot ja kypsennä. Mausta sitruunamehulla, muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla. Vatkaa kananmunat rikki kulhossa ja murenna feta munaseokseen. Kaada seos pannulle, käännä liesi ykköselle ja laita kansi pannun päälle. Kypsennä 5 - 10 minuuttia, varo ettei frittata kypsy liikaa. Tarjoa yrttien, salaatin tai kasvisten kera.

Tähän määrään sopii suhteellisen pieni pannu, jotta seos pysyy paksuna, eikä kuivu niin helposti. Itse olen rakastunut Ikean halpispannuun, jonka halkaisija on noin 20 senttiä. Sillä tulee juuri kahdelle tai yhdelle sopivan kokoinen munakas. Resepteissä usein käytetään valurautapannua ja epäilemättä sillä tuleekin todella hyvää munakasta. Itselläni ei vain ole noin pientä valurautapannua, siksi suosin tätä. 

Ei kommentteja: