Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 12. helmikuuta 2016

Paluu 2000 - luvun alkuun: Tryffelimozzarella ja Balsamicosiirappi

Joskus on vain loistavaa palata ruuanlaiton alkuinnostuksiin ja ensimmäisiin 'hienoihin kokkailuihin'. Edelleen pidän näistä molemmista. Tryffelimozzarellaa tuli maistettua ensimmäisen kerran ravintola Via:ssa. Sittemmin tein sitä kotona - tosin vähentäen ranskankerman määrää. Uhmaan nimeä, vaikka isommat ja viisaammat sanovat, ettei tryffeliöljyllä ole mitään tekemistä oikean tryffelin kanssa. So what - se on hyvää ja tämä on hyvää.

Toinen ihanuus oli itsekeitetty balsamicosiirappi. Olen suuri etikan ystävä ja kaikkein eniten fanitan kypsää Balsamicoa. Hakaniemen hallista Roinisilta saa fantastista (ja fantastisen hintaista) Balsamicoa, mutta hieman halvempaa on keittää itse siirappi, jos haluaa enemmän makua ja tujumpaa. Kaupoista saa valmiita, mutta omaan makuun ovat turhankin makeita usein.


Kuvassa on vain perussalaatti.. useaa erilaista salaattia, avokadoa ja hyvää mozzarellaa. Päällä Balsamicosiirappia. Oikeastaan kuva ei kerro paljon tästä postauksesta. Mutta tulipahan otettua. Ehkä kuva voisi kertoa sen, mitä italialainen ystävä ja ranskalainen tuttavaperhe ovat tolkuttaneet.. älkää nyt herranjumala laittako vain yhtä salaattia kerrallaan.. pitää olla rapeaa, kirpeää, makeaa.. yms. Uutena kivana löytönä olen pitänyt Pirkan kausisekoitusta. Itselläni ei talvisin ole varaa pitää kymmentä erilaista salaattia pöydällä, joten talvisin suosin valmiita pakkauksia.

Tryffelimozzarella:

Resepti on Jyrki Sukulan kirjasta alunperin. Omani hieman mukailtu.

1 pallo hyvää mozzarellaa
1/2 - 1 mieto punainen chili (siemenet poistettuna)
n. 3 rkl ranskankermaa
n. puoli tl tryffeliöljyä (laita ensin vähemmän ja maista)
hyvää oliiviöljyä 
mustapippuria

Mausta ranskankerma tryffeliöljyllä. Laita puolet lautaselle, revi päälle mozzarella ja lisää loppu ranskankerma juuston päälle. Laita tiiviisti pussiin (ettei juusto kuivu) ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Ennen tarjoilua anna tasaantua lähelle huoneenlämpöä, koristele maun mukaan chilillä (älä laita liikaa), valuta päälle hyvää oliiviöljyä ja mausta mustapippurilla.

Balsamicosiirappi:

2 dl tummaa (mutta halpaa) balsamiviinietikkaa
2 dl fariinisokeria/hunajaa
loraus vettä

Kaada ainekset kuumennettuun kattilaan ja keitä kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi. Varoitus.. tuoksut ovat suht vahvat. :D Sopii juustojen kera mm.



Ei kommentteja: