Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 11. helmikuuta 2016

Ihana monipuolinen Piadina(hko)

Piadinat ovat aina kiehtoneet minua enemmän kuin pitsat. Ehkä koska matkustimme nuorempana paljon Emilia-Romagnan alueella Italiassa, jossa se on joka puolella näkyvää katuruokaa parhaimmillaan. Nämä hypähtivät pitkästä aikaa silmilleni ensin Vege! - keittokirjasta ja sattumalta vielä Jamie Oliverin ohjelmasta samana päivänä. Ja pakkohan niitä oli gluteenittomina kokeilla heti. 

Piadina on siis pannulla paistettava ohuehko leipänen, mutta kiinnostus heräsi, kun Jamie teki siitä paksumman, halkaisi, täytti ja lopputulos näytti enemmän toastilta. Taikina on todella simppeli ja päätin kokeilla tuota muotoilua. Illalla sitten ohuita - siitä kuva myöhemmin.

Mutta näistä tuli täydellisiä pitkäaikaiseen kinkku-juusto-sipuli-tomaattitäytteisten toastieni kaipuuseen. Taikina on yllättävän lähellä suht taikinaista vehnäpaninia. Täytteissä ei todellakaan kannata pihistellä! Eihän nämä superterveellisiä ole.. mutta eipä niitä ole tarkoitus päivittäin syödä. Ensi kerralla teen suuremman määrän ja joko raakapakastan tai paistan ja jätän odottelemaan täyttämistä ja lämmittämistä.

Taikina:

200 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
(itselläni Semper fin mixiä)
n. 1 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa (vähän vähemmän riittää)
1 rkl oliiviöljyä (+paistamiseen)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää puolet huoneenlämpöistä vettä ja öljy. Lisää vettä pikkuhiljaa kunnes taikina on kimmoisaa, mutta ei kuivaa. Muotoile taikinasta kaksi palloa ja painele käsin noin 15 cm halkaisijaltaan ja alle 2 cm (mutta siten, että saat halkaistua) paksuisiksi levyiksi. Paista 3-4 minuuttia suht kuumalla pannulla molemmin puolin. Halkaise - taikina oli vielä tässä vaiheessa hieman raakaa ja paahda (olisin tehnyt sen kuitenkin) ne vielä halkaistulta pinnalta. Sen jälkeen täytin tuorejuustolla, höyrytetyllä sipulilla, kinkulla, juustolla ja kasviksilla. Sitten vielä hetkeksi pannulle, jotta täytteet lämpenevät. Ja avot - oma toastini vei jalat alta. Kuvassa olevat olisivat voineet olla ohuempia vielä.. ehkä liikaa varauduin halkaisuun.

Oikea tapa olisi muotoilla tuosta taikina määrästä 4 palloa ja kaulia ne n. 23 cm kokoisiksi ja 2-3 mm paksuisiksi ympyröiksi. Paistaa toiselta puolelta, kääntää, täyttää ja taittaa puoliksi. Tämäkin on varmasti herkullista ja näin sen Italiassa söin. Eli noin 1-2  minuuttia per puoli.

Esimerkki täytteitä:

Omani oli nyt:
kinkku - gouda - salami - balsamicomarinoitu tomaatti - sipuli - tuorejuusto

Kasvis:
tomaatti - majoneesi - mozzarella - rucola - sinappi

Jamie'n:
1 prk tonnikalaa
1 omena pilkottuna
1 punasipuli pilkottuna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl tuorejuustoa (musta laittoi ohjelmassa enemmän)
kourallinen cheddaria
1 tl sinappia

Kaikki tahnaksi ja piadinan väliin.




Ei kommentteja: