Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 16. helmikuuta 2016

Burani Bonjon - kirjasta Vegestan

Munakoiso on yksi suosikkikasviksistani. Sitä ei turhaan kehuta kasvisruokien 'lihaksi'. Se suorastaa imee maut sisälleen ja maistuu täyteläiseltä. Tosin juuri tuon ominaisuuden takia munakoiso tuleekin paistaa oikeasti kuumalla pannulla runsaassa öljyssä. Jos öljy ei ole riittävän kuumaa, munakoiso imee kaikki öljyt itseensä ja lopputuloksena on turhan öljyistä mössöä.

Vegestan on yksi suosikkikeittokirjani. Pidän kasvisruuasta ja lähi-idän mauista. Tässä kirjassa niitä riittää ja ovat hyvinkin autenttisia. Tosin myös vähän työläämpiä ja vaativat maustekaapilta enemmän. Tämä munakoiso jogurtin kera on kuitenkin helppo tehdä. Maistuu hyvältä riisin tai naan-leivän kera. Gluteenittoman naan-leivän reseptin postaan lähiaikoina. Tämä resepti on mukailtu siis tuosta kirjasta, mutta ei ole identtinen kirjan kanssa. Annoksesta riittää n. kahdelle aikuiselle pääruokana ja lisukkeena useammalle.

1 munakoiso vajaan sentin viipaleina
6 herkkusientä viipaleina
suolaa itketykseen
öljyä paistamiseen
1 sipuli
2 vihreää chiliä
1 tl kurkumaa (tai vähän vähemmän)
2 tomaattia pilkottua
tuoretta korianteria

Jogurtti:
2-3 dl turkkilaista jogurttia (valutettuna esim. suodatinpussissa)
1 rkl sitruunanmehua 
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2 tl kuivattua minttua
suolaa ja mustapippuria

Viipaloi munakoiso ja ripottele viipaleille suolaa. Anna 'itkettyä' noin. puoli tuntia, huuhdo ja kuivaa talouspaperilla viipaleet. Kuullota sipuliviipaleet ja chilit sekä siirrä lautaselle odottamaan. Ruskista herkkusienet ja lisää ne sipuli-chiliseokseen. Lisää öljyä ja ruskista munakoison viipaleet pienissä erissä kuumalla pannulla. Lopuksi lisää joukkoon kurkuma, sieni-sipuli-chiliseos ja lisää vettä sen verran, että kasvikset ovat suurin piirtein sen peitossa. Peitä kannella ja anna hautua 30 minuuttia. Vahdi että pannussa on nestettä koko ajan.

Sekoita jogurttikastike ja anna vetäytyä jääkaapissa.

Laita puolet jogurtista tarjoilulautaselle ja asettele munakoisoviipaleet kastikkeineen päälle. Levitä loput jogurtista pinnalle ja koristele korianterilla. Nauti välittömästi - seuraksi sopii naan-leipä tai riisi. Vinkki: mikäli et nauti koko ruokaa kerralla, niin tee jogurtista ja munakoisosta annoksia lautaselle, jotta ainekset eivät sekoitu ja ovat käyttökelpoisia seuraavana päivänä.






Ei kommentteja: