Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Savustettu lohi, uunijuurekset sekä kurkuma-limekastike

Kalan savustaminen on meillä nykyään arkipäivää (ja miehen homma) kiitos sähkösavustimen. Jopa kovilla pakkasilla pystyy savustamaan ulkona. Savustamme kalan yleensä kokonaisesta ilman päätä. Kalan suolaaminen on sitten makuasia. Meillä se suolataan jälkikäteen kuumassa, kiehautetussa 10 prosenttisessa suolaliemessä.



Uunijuurekset 

Välillä tuntuu, että vaikeinta keliakiassa on keksinyt lisukkeita. Varsinkin meillä minin ollessa perunoille allerginen. Uunijuurekset ovat meillä vakiintuneet yhdeksi perusreseptiksi. Porkkanasta, bataatista, palsternakasta, punajuuresta tms. mitä milloinkin kaapeista löytyy

Erilaisia juureksia
suolaa, mustapippuria ja paprikaa
öljyä

Kaikki sekaisin uunivuuassa tai pellillä ja saavat olla 225 asteessa noin puolisen tuntia. 

Lime-kurkumakastike

 Resepti on otettu alunperin täältä. Olen muuttanut sitä hieman lisäämällä limen määrää - tai sitten vain pidän sitruunaisesta mausta. Ja talvisin maustan ruohosipulin sijaan kuivatulla karhunlaukalla. Mutta eriomainen resepti ja sopii hyvin rasvaisen kalan kanssa. Vastaavaa teemme myös sitruunasta toisinaan.

1 limen mehu
n. 3 rkl voita
2 kananmunan keltuaista
1 prk kaurakermaa
1 tl kurkumaa
ruohosipulia, kuivattua karhunlaukkaa tms.
suolaa ja pippuria

Sulata voi kattilassa, lisää kurkuma (ja kuivatut yrtit)  ja kuullota sitä hetki. Sekoita kerma ja munat ja lisää ne voiseokseen vispaamalla reippaasti. Kun seos on saostunut, lisää limen mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele tuoreilla yrteillä. Kastike kestää myös uudelleen lämmittämisen. 

Ei kommentteja: