Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Gluteeniton pataleipä

Pataleipä on kyllä helppo ja takuuvarma gluteenittomanakin - varsinkin jos omistaa yleiskoneen. Tähän voi soveltaa lähes tulkoon mitä jauhoja tahansa ja siemeniä, juureksia tms. Juju on vain sekoittaa aineet keskenään ja jättää taikina vetäytymään esim. yöksi viileään. Takuulla rapeaa pinnalta ja pehmeää sisältä. 



7 dl vettä
2 tl suolaa
2 tl psylliumia
2tl kuivahiivaa 
2rkl siirappia
2 porkkanaa raastettuna
1 tl rosmariinia
n. 8 dl esim. jyttejauhoja (vaaleita)
loraus öljyä

Sekoita pari desiä jauhoja, suola psyllium, kuivattu rosmariini ja porkkanaraaste kipossa. Lisää kylmä vesi ja siirappi. Sekoita loput jauhot ja öljy taikinakoukuilla löysähköksi taikinaksi. Anna levätä yön yli tai ainakin 5 tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Laita pata (vähintään 3 litraa) sinne lämpenemään. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile siitä pyöreähkö leipä. Älä vaivaa taikinaa. Nosta kuuma pata uunista ja öljyä se. Nosta taikina varovasti kuumaan pannuun ja paista kannen alla 30 minuuttia. Laske lämpötilaa 200 asteeseen, ota kansi pois ja voitele kevyesti öljyllä leivän pinta. Paista kypsäksi n. 30 - 40 minuuttia. 



Ei kommentteja: