Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

maanantai 25. tammikuuta 2016

Mahtava herkkusienipasta (ja vinkkejä gluteenittoman spagetin keittämiseen)

Mitä voi tehdä sienistä.. mitä tahansa, mutta mun perusperiaate on, ettei niiden makua piiloteta voimakkaisiin mausteisiin. Tämä on fantastinen pikapasta. Sitruuna raikastaa sitä ja timjamia taas käytän aina sienten kanssa. Eli avot - yksinkertaista, halpaa ja helppoa. Itse preferoin Lidlin tummia herkkusieniä, vaaleita toki välillä myös. Mutta vievät koossaan, maussaan ja hinnassaan voiton. Saman ketjun kunniaksi tänään oli pastana Lidlin spagettia - ei mun suosikkini, mutta halpaa ja kohtuullista. Monet ovat valittaneet sen tarttumista yhteen. Sisältää pääosin maissitärkkelystä, joten ilmiö on sillä selitettävissä. Itse pidän öljyn lisäämistä pastan keitinveteen turhana. Eihän se veteen sekoitu, vaan nousee pinnalle. Sen sijaan valuttamisen jälkeen lisään pastan joukkoon aina lorauksen öljyä, suolaa ja pippuria. Ehkäisee varsinkin gluteenittomassa pastassa kuivumista. 



noin 300 g herkkusieniä
isohko sipuli
2 valkosipulinkynttä
glut. kanaliemikuutiosta puolet + noin 1 dl kuumaa vettä
vaaleaa maizenaa
kaurakermaa
1 pieni sitruuna tai puolikas isosta
timjamia
suolaa, pippuria

Leikkaa herkkusienet neljään osaan (itse en leikkaa viipaleiksi, koska tykkään tuosta puoliksi ja puoliksi mallista). Ruskista voi-öljyseoksessa - ruskistaessa muista riittävän pieni määrä sieniä pannulla, kuuma pannu ja ei turhaa sekoittelua. Lisää sienten sekaan sipulit ja kuullota. Lisää kana/kasvisliemi ja suurusta maizenalla. Varsinkin jos käytät spagettia, kastikkeen tulee olla suht paksua, että tarttuu pastaan. Lisää kaurakerma, sitruunanmehu, timjamia ja mausta suolalla ja pippurilla.

Pastan keittämisestä

Lidlin spagetti ei tosiaan ole ehkäpä suosikkini, koska ravintoarvot eivät ole kummoiset ja on keitettäessä takertuvaa. Tänään otin härkää sarvista - huuhtelin pastan ensin kylmällä vedellä, jotta pinnasta poistui ylimääräinen irtonainen tärkkelys. Sitten kiehumaan isoon kattilaan suht runsaasti suolattuun veteen. Sekoitin pastaa useampaan kertaan. Huuhtelin nopeasti kylmällä vedellä keittämisen jälkeen ja lisäsin kastikkeeseen. Ei muuten tarttunut. Tiina vs. tahmapasta 6-0. 


Ei kommentteja: