Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

maanantai 26. syyskuuta 2016

Gluteenittomat kaurasämpylät (helppo perusohje)

Tässäpä varsin näppärä ja maukas perusresepti sämpylöille. Tätä voi myös muokata monin tavoin - itse olen maustanut sämpylöitä yrteillä, raejuustolla, porkkanalla yms. Niitä reseptejä lähiaikoina. Nämä sämpylät eivät vaadi mitään erikoista mitä ei keliaakikon kaapista löytyisi. Purutuntumaa tulee siemenlisästä, jota voit muokata makusi ja kaappisi pohjalta - esimerkiksi chian-, auringonkukan-, kurpitsan-, unikon- tai vaikkapa pellavansiemenet sopivat näihin. Kuitulisää saa myös sokerijuurikaskuidusta (Fibrex). Alkuperäinen resepti löytyy täältä, alla sitten oma versioni. 


2 dl vettä + 2 dl piimää tai kasvimaitoa (tai 4 dl vettä)
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
puolikas pussi kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
1 1/2 dl siemeniä (minulla chian-, auringonkukan- ja pellavansiemeniä)
1/2 dl sokerijuurikaskuitua
1 1/2 tl suolaa
vajaa rkl siirappia 
0,5 dl rypsiöljyä
n.2 1/2 - 3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (itse käytin Viljatuotteen versiota)

Päälle gluteenittomia kauraleseitä tai seesaminsiemeniä

Lämmitä käyttämäsi neste vähintään 42 asteiseksi, eli hieman kättä lämpimämmäksi. Sekoita kaurahiutaleet, psyllium, kuivahiiva ja sokerijuurikaskuitu keskenään. Lisää lämmitetty neste ja sekoita (yleiskone on tässä mainio). Anna turvota 10-15 minuuttia. Sekoita taikinaan siemenet, suola ja siirappi sekä öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekoittaen kunnes taikina on sopivaa koostumukseltaan. Vaivaa koneella 4-5 minuuttia, käsin pitempään.

Muotoile sämpylöiksi ja jätä kohoamaan pyyhkeen alle 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kauraleseitä tai seesaminsiemeniä. Paista uunissa 10-15 minuuttia. 



Ei kommentteja: