Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kookosjogurtti, itse tehtynä.

Tästä ei ohje voi paljon lyhentyä, eikä helpottua. Lyhyestä virsi kaunis, sanotaan.
Vaikka ohje on helppo, hiukan aikaa vaatii tämän jogurtin valmistuminen, mutta se kannattaa.
Harvoin tulee jogurttia syötyä ihan sellaisenaan.
Yleensä kaverina on hedelmiä tai marjoja. Pähkinät ja siemenet kuuluvat myös tähän. Itse tehty granola on herkkua jogurtin kanssa. Myös aiempi vadelma-chiahillo kannattaa kokeilla.






Olen nyt pari viikkoa lisännyt  pellavarouhetta puuron ja jogurtin sekaan. Tässä Luminalta saamassani versiossa on myös kuivattua mustikkaa.



Lisätietoa täältä


Olen välillä vähän arka vatsani kanssa kokeilemaan uusia juttuja. Välillä täytyy kuitenkin rohkaistua jotta ei kävisi elämä kovin tylsäksi.

Tein Fodmap-aloittelijan virheen ja lisäsin pellavaa vahingossa ( ajattelemattomuutta) liian paljon ja liian nopeasti ruokavaliooni.
 Otin sen osaksi päivääni rouheena, sekä leipomuksina. Oli sämpyläkakkua, muffinseja..
Vatsani ei tästä tykännyt ja veti itsensä lakkoon ja turvoksiin.. Tätä sitten hetken ihmeteltyäni, tajusin alkaa katselemaan edellisten päivien syömistä.Pian syy selvisi..

Nyt vähän hiljaisemmalla tahdilla kun olemme edenneet, on pellavasta tullut pysyvä juttu aamuihini.
Tykkään ajatuksesta että saan aamulla pellavarouheesta päivän omegat, sekä kuituja ja proteiinia.Lignaania unohtamatta. Näillä (+puuro/marjat/chia/raejuusto) kun aloittaa päivän, ei voi mennä pahasti vikaan.
 Pellavassa oleva kuitu pitää verensokerin tasaisena ja tekee hyvää vatsalle

Kun rakennan omaa syömistäni otan huomioon fodmap-rajoitukset.Jos jotain vältettävien listalta, katson etten syö sitä määrällisesti paljon. Katson myös etten samana päivänä syö monia vältettäviä/rajoitettavia. Olen huomannut että maitohappobakteerit aloitettuani, olen voinut lisätä näitä rajoitettavia helpommin. Vatsa ei kiukustu enää niin kovasti, esimerkiksi se ei turpoa enää niin paljon. Ilmoittaa kyllä jos jotain sopimatonta,
mutta oireet lievempiä.
Maitohappobakteereista voi siis olla apua, nämä ovat yksilöllisiä juttuja, jotka selviävät vain kokeilemalla.
Jos itse ajattelen illalla syöväni tätä jogurttia, jätän aamulla kapselin ottamatta, koska vaikka tekevät hyvää vatsalle, liika ei tässäkään ole hyväksi. Siitä seuraa taas vatsan lakkoilu.
Kun oppii kohtuus kaikessa-ajattelun fodmap:in kanssa, pärjää jo aika hyvin.
Tietenkin alkuvaiheessa on noudatettava diettiä tarkasti. Samoin jos tulee akuutti-vaihe, on hyvä palata tiukkaan ruokavalioon takaisin.

Jotta tämä postaus kuuluisi mitenkään tänne ruokablogiin, on oltava ohje, edes lyhyt sellainen.
Joten tässä:




Nämä apteekkarin kapselit pitäisi olla Fodmap sopivia. Selvittelin asiaa apteekkarin kanssa.




Kookosjogurtti

* 250ml kookosmaitoa ( yhden tölkin verran)
* 2 kpl maitohappobakteereita ( käytin Apteekkarin Plus)

Kaada maito puhtaseen, kuivaan purkkiin. ( kannellinen) Pura kapselit ja kaada jauhe sekaan. Sekoita. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 1-2 vrk. Minä annoin olla tuo melkein 2vrk, voit maistaa välillä happamuutta. Tarkistaa koostumusta. Kun sopivaa nosta pariksi tunniksi jääkaappiin. Säilytetään jääkaapissa.

Lopputulos näyttää suurinpiirtein tältä. Huomaa että viimeinen pätkä jääkaapissa on tarpeen. Olen lukenut että pidentämällä aikaa huoneenlämmössä, voisi samalla ohjeella valmistaa myös kookosrahkaa. Palaan tähän myöhemmin kokeiltuani.





Nyt jatkan flunssan potemista, koko perhe sairastaa, kivaa!
Tuntuu ettei ajatus ihan kulje normaalisti joten lisää sitten kun taas kunnossa ja makuaisti palannut.
Rentouttavaa viikonloppua.

                      S

3 kommenttia:

Katrin Keittiöstä kirjoitti...

No tää menee kyllä taatusti testiin!

Katrin Keittiöstä kirjoitti...

Jäin miettimään... Mahtaako sama toimia myös muilla maidoilla? Tavis-maidolla, kauramaidolla, soijamaidolla, mantelimaidolla...?

Sanna S kirjoitti...

pahoittelut etten ole aiemmin huomannut viestiä, amatööri :D ainakin kaurajogurtista olen kuullut että onnistuisi. En kyllä keksi miksei toimisi..jos kokeilet kerro miten kävi :)