Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Gözleme eli turkkilaiset piiraat

 Lapsena kävimme muutaman kerran Turkissa ja Kreikan loman aikanakin on siellä tullut pyrähdettyä. Kiitän vanhempiani siitä, että vaikka nirso olinkin, niin mitään lihapullia meille ei ole tarjoiltu lapsenakaan - vaikka toki turistikohteissa olimmekin.

Aikuisena matkustaessa ihastuin Välimeren ja Lähi-Idän ruokakulttuuriin; munakoisoon, falafeleihin, tahnoihin, runsaisiin vihannesvalikoimiin, mausteisiin - melkein kaikkeen. Mutta yksi viehättävin asia minusta on ollut ohuiden erilaisten leipien käyttö lusikkana ja se, että jokaisella aterialla on tuoretta leipää. Erilaiset piirakat ovat minusta myös ihania, mutta koska en lue itseäni hyväksi leipuriksi, niin olen vierastanut niiden leipomista gluteenittomasti. Nyt ryhdistäydyin ja katsopas - helppoa kuin heinänteko olivat näiden valmistus. Ja mikä maku!

Itse tein näitä yhdelle aterialle, jolloin taikinasta tuli 3 pasteijaa. Yksi pasteija riitti ainakin minulle lounaaksi - isoruokaisempi kattaa lisukkeita viereen. Suurenna taikinaa tarvittaessa.

Taikina:

1,5 dl vettä
3,5 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta
jauhoseosta
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
loraus öljyä

Tee ensin taikina. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää niistä noin puolet kädenlämpöiseen veteen. Sekoita yleiskoneella n. 5 min ja alusta loput jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy, mutta älä enää vaivaa kuin hetki. Jätä taikina lepäämään pyyhkeen alle täytteen teon ajaksi.


Täyte:

n. 100 g pakastepinaattia (vähempikin riittää)
salottisipuli
1 tl sitruunan mehua
ripaus mustapippuria ja suolaa
2 rkl tomaattipyrettä + 1 rkl esim. Schiracha-kastiketta
1 dl kermajuustoa raastettuna
1 dl halloumia tai fetaa raastettuna

Pilko sipuli ja sulata pakastepinaatti. Kuullota nopeasti pannulla, mausta lorauksella sitruunanmehua ja hyvin kevyesti suolalla ja pippurilla (muista juustoissa on suolaa!). Jätä jäähtymään. 

Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ne noin 2 mm paksuisiksi letuiksi. Suosittelen kaulimista leivinpapereiden välissä. Taikina ei tartu siten heikompaankaan kaulimeen. Muodolla ei ole niin väliä, mikäli teet siitä suorakulmia niin kuin minä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä myös puolikuun muotoisia piirakoita, jolloin toki tasaisempi ympyrä on tarpeen.

Täytä pohja siten, että jätät noin sentin verran reunoja täyttämättä. Levitä pohjalle tomaattikastike, sitten pinaattitäyte ja lopuksi juustot.

Taita ensin piiraan reuna kanneksi vähän yli puolenvälin ja käännä samalla tavoin toinen puoli siten, että täyte peittyy. Taita päätyreunojen reunat siten, että paketista tulee tiivis, eikä täytteet pääse valumaan paiston aikana piiraasta ulos. Piirakasta tulee suorakaiteen muotoinen.

Paista kuumalla kuivalla pannulla 3 minuuttia molemmin puolin. Leikkaa halutessasi pienemmiksi paloiksi ja tarjoile mezejen tai salaatin kanssa. 




Afiet Olsun!

Ei kommentteja: