Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

perjantai 5. helmikuuta 2016

Runebergin raakatortut

Etsin gluteenitonta ohjetta monta päivää. Ystäväni huomasi kahvitellessamme postin mainoksessa olleen ohjeen, eli alkuperäinen on Postisen Runebergin raakatortut, My name is Cake- sivustolta.
ohje menee näin:

3dl mantelijauhoa ( laitoin vajaa 3dl koska olisi tullut muuten liian kuivaa)
3dl liotettuja pekaanipähkinöitä ( itse käytin 2dl pähkinäsekoitusta 1dl auringonkukan siemeniä)
2dl kookossokeria ( laitoin vajaa 1dl vaahterasiirappia)
8kpl tuoreita taateleita ( käytin kuivattuja joita liotin n.1h.)
1tl piparkakkumaustetta ( oma pussi oli kadonnut, laitoin kardemummaa)
(hieman karvasmanteliuutetta tai aromia, käytin aromia)
1/4tl vaniljaa 
1/4 tl suolaa
1rkl kookosöljyä sulatettuna

Liota pähkinöitä 1-2h vedessä.( jos käytät kuivattuja taateleita nämä myös likoamaan) Kaada vesi pois. Kuivaa painellen talouspaperilla ylimääräinen vesi pähkinöistä pois. Poista kivet taateleista.Sekoita tehosekoittimissa kaikki muut aineet paitsi kookosöljy, taikina voi jäädä rouheiseksi.Lisää sula kookosöljy. Laita taikina muotteihin ja kuivata 50 asteessa tunti.
 (Säädä lämpötila hieman alle 50c koska raakaleivonnan tarkoitus on ettei lämpötila nouse yli 46c)
 poista muotit ja kuivaa taas tunti.Laita tortut jääkaappiin jäähtymään.
( Itse käytin silikonisia torttu muotteja, sekä paperisia vuokia.) Tein tarkoituksella pienempiä tortuista,jotta tulisi useampi. Huom. tarkoitus on kuivattaa, ei paistaa.

Vadelmahillo

1dl kotimaisia vadelmia ( käytin pakastettuja, jotka kuumesin ennen käyttöä)
1rkl nestemäistä makeuttajaa hunaja/agavesiirappi/kookosnektari
2rkl kookosöljyä sulatettuna
sekoita kaikki aineet keskenään.

(Itse käytin ulkomaisia pakaste vadelmia jotka kuumensin, lisäsin hiukan hunajaa ja 2-3rkl chian siemeniä,jotta sain kiinteämpää hilloa)

Kuorrute
1dl kookoshiutaleita
1rkl lämmintä vettä
2rkl kookosöljyä sulatettuna.

Sekoita tehosekoittimessa kookoshiutaleet soseeksi.Lisää sekaan vesi ja kookosöljy.Laita pursontinpussiin ja pursota rinkulat nopeasti torttujen päälle,jotta kuorrute ei ehdi kuivumaan.Lisää lopuksi vadelmahillo.

Minä en aamu 7 aikaan saanut tuota kuorrutetta onnistumaan.Kaapista löytyi joululta jäänyt vaaleanpunainen kuorrute, joten se sai kelvata. Nämä menevät värinsä puolesta myös ystävänpäivänä.Pohjan voi varmasti tehdä myös yhtenä isompana torttuna, jonka päälle vadelma täyte, jos löytyy sydän vuoka, tulisi täydellinen Valentines day - piirakka.

Eikös taru kerro Fredrikan soveltaneen näihin torttuihin "mitä kaapista löytyy" ajatusta, seurasin hänen esimerkkiään. Koska muita muotteja ei ollut jatkoin sovellus ajatusta myös silikonimuoteilla.Itse tykkään tuosta vadelmasta ja näin hilloa tuli runsaammin.
Älyttömän ylpeä en näiden ulkonäöstä voi olla, mutta maku korvaa muut puutteet. Tässä kirjoittaessani juttua, olen syönyt jo kaksi, tarkoitus oli viedä ystävälle syntymäpäivä tuliaisina näitä, mahtaakohan  jäädä yhtään viemisiksi..?

Mukavaa viikonloppua!


Ei kommentteja: