Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Libanonilaiset muikut

Yksi lempikeittokirjoistani on Farouge-ravintolassa kunnostautuneen Maggie Lindholmin ja ystävänsä Marja Lindforsin 'Libanonin makuja'. Maggie Lindholm on syntynyt Libanonissa ja reseptit ovat aitoja, mutta yhdistelty suomalaisiin raaka-aineisiin. Kirjan ehkä meidän perheen suosituin resepti on Libanonilaiset muikut. Syömme kalaa usein ja muikku on kaloista yksi suosikkini. En välttämättä pidä niistä perinteisistä leivitetyistä muikuista, mutta näitä ja taannoisessa postauksessa kerrotuista basilikamarinoiduista muikkuista nautimme aina kun muikkuja saa kaupasta hyvään hintaan. Tämä resepti on helppo ja hyvä juuri talvikauteen, kun muikut ovat pieniä, eikä niitä täydy edes puhkoa. Mausteet ja ainekset uunivuokaan, pieni sekoitus ja todella herkullinen kalaruoka on valmis. Kilo muikkuja on suhteellisen paljon, me käytämme yleensä vain noin puoli kiloa kerralla.. mutta tietenkään en mausteita vähennä. ;) Tämä resepti on hieman muunneltu kirjan reseptistä. Kuvassa muikut ovat menossa uuniin.

Sitruunamuikut

1 kg kokonaisia muikkuja
1 - 2 tl jeeraa
1/2 tl cayennepippuria
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouheena
1/2 dl gluteenittomia korppujauhoja
1 dl oliiviöljyä
1 dl sitruunamehua (2-3 sitruunaa)

persiljaa ja sitruunanlohkoja tarjoiluun

Huuhtele muikut ja puhko isot. Muikut voi syödä kokonaan, mutta jos haluat, voit tässä vaiheessa leikata päät pois.  Laita uunivuokaan ja lisää mausteet ja korppujauhot. Sekoita. Purista sitruunamehu ja lisää se oliiviöljyn kanssa vuokaan. Kypsennä 250 asteessa kunnes muikut ovat rapeita. Uunista riippuen noin 15-20 minuuttia. Koristele persiljalla ja tarjoile sitruunalohkojen kera. Lisukkeeksi sopii salaatti.

Muikkujen puhkomisesta ohjeen löydät googlettamalla. Itse yleensä leikkaan saksilla pään irti, vatsan auki ja poistan sisälmykset käsin. Tämä ei todellakaan ole oikea tapa sinänsä, mutta harvinaisen nopea ja kilon puhkoo ja siivoaa kymmenessä minuutissa. 

Ei kommentteja: