Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

tiistai 26. tammikuuta 2016

Santa Fe - chilikeitto

Tästä keitosta on tullut minulle lohturuoka. Resepti on bongattu aikoinaan Sara La Fountainin à la Sara - keittokirjasta, jossa on alunperin käytetty keittoon 300 g naudanpaistikuutioita. Me kuitenkin korvaamme ne joko katkaravuilla tai useimmiten kikherneillä. Reiluuden vuoksi vihjaan, että samaa on tehty myös täällä. Omaa versiotani olen muokannut Saran kirjasta makuuni sopivaksi. Mutta mausteista ja mielettömän koukuttavaa keittoa. Sopii makujen myötä hyvin talviseen lämmittelyyn. 




2 sipulia tai 1 iso silputtuna
4-6 valkosipulinkynttä silputtuna (veitsellä!)
1 1/2 dl kuivia kikherneitä liotettuina ja keitettyinä tai
pkt valmiita tai n. 300 g isoja katkarapuja 
1/2 dl tomaattipyrettä
400 g tomaattimurskaa
8 dl vahvaa kasvislientä
1 1/2 rkl jeeraa
1 tl korianteria
2 tl savustettua paprikaa (tai tavallista)
1-2 tl laadukkasta chilirouhetta
suolaa
pari tippaa tabascoa tms.
1 limen mehu
suolaa, hippunen sokeria tasaamaan happamuutta
pakastemaissia

Lisukkeina ehdottomat:
tuoretta korianteri silputtuna
limen mehua
nachoja

vaihtoehtoisesti myös:
avokadoa kuutioituna
ranskankermaa (oatly)
juustoraastetta

Kuullota sipulit ja tomaattipyre. Lisää mausteet (jeera, korianteri, paprika ja chili) ja anna kuullottua hetki. Lisää tomaattimurska ja kuumennettu kasvisliemi sekä ripaus sokeria. Anna porista hiljalleen puolisen tuntia. Mausta liemi limella,  tarkistaen suola sekä sokeri ja lisää tarvittaessa niitä sekä tabascoa. Lisää keitetyt kikherneet ja maissi tai (katkaravut kts. alla) ja maissi. Anna makujen tasaantua ja tarjoa lisukkeiden kanssa. Keitto paranee vanhetessaan.. mutta varsinkin jos käytät katkarapuja, ne kannattaa laittaa sulatettuina annos kerrallaan. Muuten sitkistyvät ja muuttuvat pahanmakuisiksi.


Ei kommentteja: