Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Täytetyt kesäkurpitsat


Pikkuhiljaa alkaa kuume hellittää ja edelleen kuvittelen pääseväni viikonlopun maalaismarkkinoille - aina miksi? No tietysti metsästämään suppiksia ja niitä gluteenittomia muikkuja. Mutta nyt näihin lupaamiini syysruokiin. Kesäkurpitsa on törkeän halpaa juuri nyt ja siitä saa vaikka mitä ihanaa. Jos olet tottunut niihin lötköihin mauttomiin versioihin, niin nyt vain kokeilemaan. Parasta kesäkurpitsa on vähän vielä rapsakkana (pl. padat, keitot tms.) eli siksi näitäkään ei kuin suht pikaisesti gratinoida uunissa. Mutta tästä edullisesta vihanneksesta saa pastaa, pikapaistettuna curryssa maukkaan lisukkeen, wokissa loistava ja toki sitten keitoissa ja padoissa terveellisen lisän. Kesäkurpitsa sopii hyvin myös raakana salaattiin. Yksi muunneltavimmista vihanneksista. Nyt pääsi perinteisesti uuniin täytettynä hullun halvoilla kantarelleilla, joita viimeksi bongasimme torilta. Kantarellit voi hyvin vaihtaa suppilovahveroihin tai esim. talvella siitakesieniin tai ruskeisiin herkkusieniin. Minun teki mieli juustoa - joten myönnetään, eivät tällä kertaa ole ihan terveellisemmästä päästä. 


Tein nämä itselleni kantarelleilla täytettyjen lettujen ylijääneestä kantarellimuhennoksesta, mutta mikäli neljälle tekee, niin tämä määrä on ihan hyvä. Pekonin voisi näissä jättää poiskin.

1 litra kantarelleja (tai muita sieniä)
4 viipaletta pekonia 
1 sipuli
1 pieni paprika
150 g tuorejuustoa/ruokakermaa
1/2 dl lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria

Tähän lisäsin kourallisen fetakuutioita ja päällystin vielä pakkasesta löytyneen mozzarellan viipaleilla. Ihan tavallinen juustoraastekin käy. 

Puolita 2-3 kesäkurpitsaa koosta riippuen. Kaavi kesäkurpitsoista sisus lusikalla siten, että reinoille jää noin puolen sentin paksuiset 'seinämät'. Kuutioi kesäkurpitsan sisus. Paista pilkotuista sienistä ylimääräinen neste pois kuivalla pannulla ja siirrä sivuun. Ruskista pekoni ja lisää silputtu sipuli. Kuullota. Lisää vielä paprikakuutiot, paistetut sienet, kesäkurpitsan sisus ja paista 1-2 minuutin ajan. Käännä pienemmälle ja sulata tuorejuusto seokseen (voit vähentää mikäli haluat käyttää enemmän fetaa). Lisää feta ja anna hetken lämmetä. 

Täytä kesäkurpitsaveneet täytteellä. Viipaloi 2 palloa mozzarellaa (tähän käy halvempikin) ja päällystä veneet juustolla. Gratinoi kesäkurpitsat 200 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu ja kesäkurpitsat ovat kypsyneet. Tässä kuitenkin tarkkana - tarkoitus ei ollut saada aikaan muhjua. :)

Tarjoa esim. vihersalaatin kanssa. Itselleni riitti tästä yhdestä kurpitsasta syötävää kahdelle lounaalle ja vatsa tuli täyteen.


Ei kommentteja: