Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

keskiviikko 24. elokuuta 2016

Lipstikkasuola

Tänään tulee muutamakin resepti. Elämä ei aina ole kivaa ja sen nurjat puolet ovat meillekin näyttäytyneet viime päivinä. Lohturuokaa on tullut kokattua ja mikäs sen parempaa. Jostain syystä itselleni ne tulevat aina lapsuuden mauista. Kiitos rakkaan mummoni, meillä on aina syöty paljon sieniä ja yrttejä. Niiden kasvattaminen on omakin intohimoni. Vaikka palsta jäi kun piha tuli, niin pienellekin pihalle mahtuu kesän yrtti- ja kesäkurpitsasato. Myös kurkkuja tuli tänä vuonna niin paljon, ettei kaupasta tarvinnut ostella. Kuvassa kantarellit menossa pakkaseen. Ja lipstikka hyötykasvikuivurissa. Eilen mies pilkkoi päärynät sinne ja tiedotan minimiehen mielipiteet 'karkeista' kun tulee kotiin. Edit - kuivatut päärynäsiivut oli menestys - tosi makeita ja menivät karkkina!


Mutta siis päivän aihe. Se lipstikkasuola. Lipstikka on mahtava yrtti - tosin taitaa jakaa makunystyröitä kuten esim. korianterikin. Itse tykkään tehdä erilaisia suoloja (hmm - kai se noin taipuu?) Mutta tämä on suosikkini sen takia, että vähentää sen itsensä käyttämistä. Eli lipstikka antaa vähän 'lihaliemisemmän' maun ruokaan. Resepti on naurettavan helppo - puolet kuivattua lipstikkaa (tai vähemmän jos et pidä) ja puolet hyvää suolaa. Kehotan oikeasti maistamaan eri suoloja. On asioita joista kannattaa säästää, mutta joihinkin kannattaa panostaa. Mutta tämä seos on mainittu blogissa usein ja käytän sitä lähes kaikkeen ruokaan. Sienisuola on toinen loistava versio, mutta siitä kun suppikset saadaan kerättyä. Mikäli lipstikka ei rehota saatavilla, niin esim. Ruoveden herkulta saa tilattua mielestäni varsin hyvällä hinnalla laadukkaita kuivattuja yrttejä ja mausteita.

Ei kommentteja: