Kahdessa keittiössä kokataan gluteenitonta ja suht terveellistä ruokaa. Oulussa huomioidaan fodmap ja Vantaalla panostetaan kasvispainotteiseen ja gluteenittomaan ruokaan. Enjoy.

torstai 28. huhtikuuta 2016

Bataatti Banana Bites



Silloin kun pää lyö tyhjää ja samat ruuat ja ideat pyörivät niin ruokalistalla, kuin mielessä, on Pinterestin loppumaton ideoiden tulva erittäin tervetullutta.
Kun valikoi sieltä IBS-taulun, ei tarvitse joka ohjetta erikseen tarkistaa ja alkaa muuttamaan ruokavalioon sopivaksi. Voi keskittyä kauniisiin kuviin ja siihen mitä tekisikään tänään mieli ..
alkuperäinen ohje:Bataatti Banana Bites

Nämä eivät IBS-taululta olleet mutta kiinnittivät huomioni koska rakastan bataattia, banaania ja maapähkinävoita. Ei turhaa makeutusta eikä muutenkaan mitään ylimääräistä. Ohjeen julkaisija kehui että parhaillaan jääkaappi kylmänä, joten tarvittaessa nopea välipala ja aamiainen.

Tässä kun viikon on sairastanut ei paljon ole mikään ylimääräinen houkutellut. Varmat ja nopeat ruuat tehnyt, isoja satseja, ja mikron kautta pöytään. Ilmeisesti tauti alkaa taittua koska innostuin näitä kokeilemaan. Myös ruokahalu taitaa olla palautumassa koska hupenivat nopeaan.. Pari meni teen kanssa illalla, samoin aamulla kahvin kanssa.

Ohje tulee varmasti jäämään käyttöön. On niin helppo, nopea ja hyvä. Muuntelemalla taipuu moneksi. Voi lisätä suklata, kaakaota, eri pähkinöitä, siemeniä..Ja kyllä, yhdyn julkaisijan mielipiteeseen siitä että ovat parhaimmillaan viileinä. Sopivia niille tuleville helle päiville kun ei lämmintä ruokaa voi ajatellakkaan ; )

Sitten itse ohjeeseen. ( olen määriä hieman säätänyt. alkuperäisessä oli 1/2 cup, laitoin 1,5dl)
Alkuperäiset oli tehty minimuffinsipellillä, Tein paperisiin muffinsivuokiin, ohuempia tulee useampi, jos haluat paksumpia täytä enemmän, tällöin suosittelen käyttämää kaksinkertaisina noita paperisia vuokia.


Bataatti Banana Bites:

* 1,5 dl bataattia keitettynä/soseutettuna

* 1,5 dl banaania

* 1,5 dl maapähkinävoi

* 2 munaa

* kanelia

(lisäsin omiini 0,3tl ksantaania ja 1,5rkl pellavarouhetta. Muutama saksanpähkinä rouhittuna)



Keitä ja soseuta bataatti. Soseuta banaani haarukalla, yhdistä kaikki aineet. Paista 175c 18min.
Nauti!






Viimeiset munkit on eilen illalla paistettu, joten niistä juttua tulossa seuraavaksi.
Oikein mukavaa loppuviikkoa, se lämpenee selvästi jo!


                                                                                       S

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Uunidonitsit - hetkeä ennen koristelua ja koiraa..

Toisinaan ei mene putkeen - vapun kunniaksi jaan tämän kuitenkin. Lisäilen onnistuneita kuvia myöhemmin. Nyt tosiaan ensin osa tarttui muffinssivuokaan ja käytyäni vessassa, niin koira realisoi 12 donitsista  8. Lapsi alkoi itkeä ja hyvä äiti tukki suun syöttämällä loput donitsit hänelle.

Mutta siis - vappuviikkoa viedään ja nämä ovat hyvä vaihtoehto jos ei munkkeja halua öljykammoisena paistaa. Me tehdään kauniimpi setti torstaina lapsen vapaapäivänä ja samalla munkkeja. Hauskaa hölmöilyä ja vappumeininkejä. Ei aina mene kuin Strömsössä ja samana päivänä tiputin vielä pellillisen tonnikalapiirakkaa ennen paistoa lattialle.. Huoh.. lauantai-aamuna setti uusiksi, jotta talkooväelle saatiin ruokaa.. näihin inspiraatiota tuli täältä.. haluan vain kannustaa jatkamaan kokeiluja vaikka aina ei onnistu!

Uunidonitsit

0,5 dl öljyä
1,25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
ripaus suolaa
3 dl gluteenittomia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Meidän 5-vuotias leipoi nämä.. Äiti mittasi osan. Resepti on hyvin yksinkertainen. Sekoita nesteet, kananmuna ja sokeri. Sitten kuivat aineet sekaisin.. ja taas sekoitetaan - mutta ei vatkata!

Sitten pursotetaan aivan liian lötkö taikina mukamas donitsin muotoiseksi, voideltuun muffinssivuokaan. Omenaporalla saa avattua reiän paistamisen jälkeen.

Paista muffinssipellissä 200 asteessa 6-7 minuuttia ja paina peukalolla kolo keskelle  kun et löydä sitä omenaporaa.. Sen jälkeen syötä ne koiralle.. hyviä ilmeisesti olivat.. ;)

Siltikin resepti on mahtava ja itse vain naurunpurskahduksien jälkeen yritän motivoitua tekemään uuden setin torstaina. Lisään sitruunaa ja vähennän sokeria.. ja nostan korkealle!






lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kookosjogurtti, itse tehtynä.

Tästä ei ohje voi paljon lyhentyä, eikä helpottua. Lyhyestä virsi kaunis, sanotaan.
Vaikka ohje on helppo, hiukan aikaa vaatii tämän jogurtin valmistuminen, mutta se kannattaa.
Harvoin tulee jogurttia syötyä ihan sellaisenaan.
Yleensä kaverina on hedelmiä tai marjoja. Pähkinät ja siemenet kuuluvat myös tähän. Itse tehty granola on herkkua jogurtin kanssa. Myös aiempi vadelma-chiahillo kannattaa kokeilla.






Olen nyt pari viikkoa lisännyt  pellavarouhetta puuron ja jogurtin sekaan. Tässä Luminalta saamassani versiossa on myös kuivattua mustikkaa.



Lisätietoa täältä


Olen välillä vähän arka vatsani kanssa kokeilemaan uusia juttuja. Välillä täytyy kuitenkin rohkaistua jotta ei kävisi elämä kovin tylsäksi.

Tein Fodmap-aloittelijan virheen ja lisäsin pellavaa vahingossa ( ajattelemattomuutta) liian paljon ja liian nopeasti ruokavaliooni.
 Otin sen osaksi päivääni rouheena, sekä leipomuksina. Oli sämpyläkakkua, muffinseja..
Vatsani ei tästä tykännyt ja veti itsensä lakkoon ja turvoksiin.. Tätä sitten hetken ihmeteltyäni, tajusin alkaa katselemaan edellisten päivien syömistä.Pian syy selvisi..

Nyt vähän hiljaisemmalla tahdilla kun olemme edenneet, on pellavasta tullut pysyvä juttu aamuihini.
Tykkään ajatuksesta että saan aamulla pellavarouheesta päivän omegat, sekä kuituja ja proteiinia.Lignaania unohtamatta. Näillä (+puuro/marjat/chia/raejuusto) kun aloittaa päivän, ei voi mennä pahasti vikaan.
 Pellavassa oleva kuitu pitää verensokerin tasaisena ja tekee hyvää vatsalle

Kun rakennan omaa syömistäni otan huomioon fodmap-rajoitukset.Jos jotain vältettävien listalta, katson etten syö sitä määrällisesti paljon. Katson myös etten samana päivänä syö monia vältettäviä/rajoitettavia. Olen huomannut että maitohappobakteerit aloitettuani, olen voinut lisätä näitä rajoitettavia helpommin. Vatsa ei kiukustu enää niin kovasti, esimerkiksi se ei turpoa enää niin paljon. Ilmoittaa kyllä jos jotain sopimatonta,
mutta oireet lievempiä.
Maitohappobakteereista voi siis olla apua, nämä ovat yksilöllisiä juttuja, jotka selviävät vain kokeilemalla.
Jos itse ajattelen illalla syöväni tätä jogurttia, jätän aamulla kapselin ottamatta, koska vaikka tekevät hyvää vatsalle, liika ei tässäkään ole hyväksi. Siitä seuraa taas vatsan lakkoilu.
Kun oppii kohtuus kaikessa-ajattelun fodmap:in kanssa, pärjää jo aika hyvin.
Tietenkin alkuvaiheessa on noudatettava diettiä tarkasti. Samoin jos tulee akuutti-vaihe, on hyvä palata tiukkaan ruokavalioon takaisin.

Jotta tämä postaus kuuluisi mitenkään tänne ruokablogiin, on oltava ohje, edes lyhyt sellainen.
Joten tässä:




Nämä apteekkarin kapselit pitäisi olla Fodmap sopivia. Selvittelin asiaa apteekkarin kanssa.




Kookosjogurtti

* 250ml kookosmaitoa ( yhden tölkin verran)
* 2 kpl maitohappobakteereita ( käytin Apteekkarin Plus)

Kaada maito puhtaseen, kuivaan purkkiin. ( kannellinen) Pura kapselit ja kaada jauhe sekaan. Sekoita. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 1-2 vrk. Minä annoin olla tuo melkein 2vrk, voit maistaa välillä happamuutta. Tarkistaa koostumusta. Kun sopivaa nosta pariksi tunniksi jääkaappiin. Säilytetään jääkaapissa.

Lopputulos näyttää suurinpiirtein tältä. Huomaa että viimeinen pätkä jääkaapissa on tarpeen. Olen lukenut että pidentämällä aikaa huoneenlämmössä, voisi samalla ohjeella valmistaa myös kookosrahkaa. Palaan tähän myöhemmin kokeiltuani.





Nyt jatkan flunssan potemista, koko perhe sairastaa, kivaa!
Tuntuu ettei ajatus ihan kulje normaalisti joten lisää sitten kun taas kunnossa ja makuaisti palannut.
Rentouttavaa viikonloppua.

                      S

torstai 21. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat oliivipatongit



Resepti on mukailtu aikoinaan Glorian ruoka&viini - lehdestä löytämästäni reseptistä. Nämä ovat olleet pitkään tekeillä, mutta durrajauhojen metsästys otti aikansa. Loppujen lopuksi Punnitse & Säästä- liike pelasti minut. Hinta on kyllä sen verran suolainen, ettei niissä nyt varsinaisesti säästetty. 

Ohje on muokkaantunut käsittelyssä jonkin verran. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Muokatusta on jätetty muutama raaka-aine pois (maissijauho ja perunakuitu), koska käyttämäni Viljatuotteen jauhoseos sisältää niitä jo. Nyt lisäsin taikinaan vain oliiveja, mutta yrtit, aurinkokuivatut tomaatit, siemenet, juusto yms. sopisi näihin mainiosti. Jostain syystä oliivileipä on pitkään himottanut minua.

Oliivipatongit


1 kourallinen vihreitä oliiveja
4 dl vettä
1 kananmunanvalkuainen
loraus rypsiöljyä
vajaa 1/2 dl siirappia
3 dl Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
2 dl durrajauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl psylliumia
2 rkl sokerijuurikaskuitua (Fibrex)

1. Leikkaa oliivit kolmeen osaan viipaleiksi.

2. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää siihen öljy, valkuainen ja siirappi keskenään.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää oliivit ja vesi seos. Vaivaa yleiskoneessa noin 5 minuuttia. 

4. Kohota 30 min (jauhot ja kuidut imevät nesteitä vielä) ja leivo kahdeksi patongiksi. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen ja anna patonkien kohota liinan alla vielä sen aikaa. Paista 20 - 30 minuuttia. Uuniin voi halutessaan heittää pohjalle vähän vettä.

Tarjoile herkkujen kera - itse valitsin brien, rucolan ja balsamicosiirapin. Resepti siihen löytyy blogista.


Kanaa punaisessa curry-kastikkeessa


Vaihteeksi currya  meidän perheessä. Käynti etnisissä kaupoissa toi meille nipun korianteria, paksoita ja erilaisia currypasteja. Laiskana ruokapäivänä jääkaapissa nököttövät kasvikset, inkivääri ja kanapaketti saivat sitten kehittyä curryksi. Oikein mahtavaa arkiruokaa - tulee vauhdilla ilman suurempia töitä. Tämän voi tehdä niistä kasviksista, joita sattuu kaapista löytymään tai vaihtaa kanan tofuun. 



400 g broileria paloina
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl kalakastiketta (tai soijaa)
3 rkl (tai vähemmän) punaista currytahnaa
2 pientä paksoita
kaksi kourallista parsakaalin nuppuja
1 grillattu paprika (tai tavallinen)
1 prk kookosmaitoa
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl ruokokidesokeria

Päälle runsaasti korianteria

Pilko sipulit ja raasta inkivääri. Kuullota pannulla valkosipulisilppu ja raastettu inkivääri. Lisää pannulle currytahna ja kanan palat. Lisää sipuli, kalakastike, kookosmaito ja anna kypsyä hetki. Lisää loput kasvikset ja mausta sokerilla ja sitruunamehulla. Maista suola ja makeus - lisää tarvittaessa.   Leikkaa päälle runsaasti korianteria. Tarjoile riisin kanssa.




lauantai 16. huhtikuuta 2016

Perjantain pikainen: bataatti-ranskikset ja jauhelihapihvit.

Yhteistyössä Luminan kanssa. 


Tällainen pikainen ohje, minun kokeiluni pellavan kanssa siis jatkuu. Edelleen työstän parasta tapaa tehdä jauhelihapihvejä, tässä yksi. (Aiemmin olen käyttänyt sipulikeittoa)
Minulla jäi sämpyläkakusta tuota seosta hiukan, joten koitin miten toimisi jauhelihapihveissä. Ja toimihan se.
Bataatti ranskalaiset ovat herkkuani. Hiukan rajoitan bataatin syöntiä, mutta vatsani kestää sitä ihan hyvin kunhan en liikaa innostu syömään ..
Vieläkään en ole kaikkien aiempien lemppari-ohjeiden tilalle löytänyt korvaavaa, sellaisia mitkä koko perheen suosikkeja, niitä varmoja valintoja kun huono/kiireinen päivä ja tarvitsee saadaa hyvää ruokaa. Niitä mitkä toimivat kerta toisensa jälkeen.
Lahjomaton raatini oli sitä mieltä että nyt osuttiin oikeaan, pihvit saivat kovasti kehuja. Poikani on aika kriittinen näissä asioissa, on varmaan niin paljon joutunut maistelemaan viime aikoina. 
Ihan helpolla ei vaikutusta häneen tehdä.
Jos mureke taikinaa haluaa, kannattaa tuota pellavaseosta olla hiukan enemmän.Muu perhe söi nämä sämpylöiden välissä, hampurilaisina, ja pysyivät siinä hyvin koossa.



Jauhelihapihvit:

*400g hyvää naudan jauhelihaa
* 1 muna
*1dl kauramaitoa
*vajaa 1dl yrttisämpylä seosta (Lumina: yrttisämpylä seos)
* 2tl perunajauhoa
*kevätsipuli silppua
*suolaa
* pippuria

Turvota pellavaseosta nesteessä. Lisää kananmuna, jauheliha, kevätsipuli ja mausteet. Muotoile pihveiksi. Paista pannulla.


Bataatti ranskalaiset:

* 1 bataatti
*oliiviöljyä (käytin Lidlin Oregano maustettua öljyä)
*suolaa
* pippuria tai grillimaustetta tai mausteita maun mukaan.

Kuori ja pilko bataatti. Nosta suikaleet muovikulhoon. Kaada öljy ja mausteet suikaleiden pääle, pyörittele jotta leviävät tasaisesti. Paista 225c n.30-40min tai kunnes sopivan kypsiä. Tämä maku asia tykkääkö rapeammista vai pehmeämmistä ranskalaisista.


Pihvin voi halutessaan heittää sämpylän väliin jolloin hampurilaisateria on valmis..

Maukasta viikonloppua!

                  S


perjantai 15. huhtikuuta 2016

kookosmannapuuro riisijauhoista ja mannafrutti

Välillä näköjään venyy kirjoitus väli kun aikaa kuluu keittiössä. Itse kirjoittamiseen ei kauan mene.mutta ennen kuin on mitään juttua olemassa, on oltava idea.Sekä ruoka. Sekä kirjoitettu ohje. Sekä testattu ohje. Tämän lisäksi on oltava kuvia, jotka siirettävä koneelle,jotka  muokattava sopiviksi, joskus  vielä otettava uusiksi. Ja taas muokattava..

Kaikkeen ei onneksi tarvitse paljon aikaa.Nämä ohjeet ovat juuri sellaiset, itseasiassa saat samalla ohjeella kahta herkkua, Täydellistä!
 Iltapala ja herkku aamiainen, tai toisinpäin?
Tämä ohje löytyy jo varmasti monesta blogista, mutta itse kokeilin riisijauhoja ensimmäistää kertaa mannapuuron tekoon, ja tietenkin haluan toimivan jutun jakaa tänne.
Tätä ohjetta tullaan varmasti käyttämään kovasti koska ihastuimme Minin kanssa molemmat. Mini söi puurona kaksi lautasellista, ja minä toisen annokseni kylmänä versiona. Jos olisi ollut enemmän olisin varmasti syönyt nekin ...
Käytin puuron valmistukseen 100% kookosmaitoa jonka ostin tuolta Habikoto kaupasta. Maku oli uskomattoman hyvä. Täytyy ilmeisesti alkaa hamstrata näitä kookosmaitoja kotiin aina tuollapäin liikkuessa.
Koska tein alunperin puuroa kahdelle, on ohje mitoitettu sen mukaan. Jos haluat isomman annoksen, valmista tuplana
Tulen muokkaamaan juttua vielä suklaa-mannan osalta kunhan täydennän kookosmaito varastot. Raakakaakao ja kaakaonibsit tekevät varmasti täydellisen suklaa-puuron <3

Melkein unohtui kuvan otto.
.
Mannapuuroon tuli:

* 3dl kookosmaitoa
* 2 dl vettä
* vajaa 1 dl karkeita riisijauhoja (käytin Farinan)
* ripaus suolaa

Kuumenna neste kiehuvaksi. Sekoita riisijauho joukkoon. Keitä välillä sekoittaen n.10min.
Nautitaan kanelin ja voisilmän kanssa.

Ja mannafrutti (jääkaappi) kylmästä puurosta sekä hillosta/marjoista.







Aitoon ja oikeaan mannafruttiin kuuluu hillo. Jos pakastimessa vielä marjoja niin tämä erittäin nopea hillo tulee vielä puuroakin vikkelämpään.

Vadelma-chiahillo:

* 1 pussi pakastevadelmia ( minulla oli kaupan ulkomaisia)
* n.1rkl chia-siemeniä
* (halutessa makeutusta esim. hunaja tai kookossokeri.)
Keitä marjoja reilu 2 min jos eivät kotimaisia marjoja. Lisää chian siemenet.
Tekeytyy hilloksi hetkessä. Purkita.





S

Nälkä kasvaa syödessä, ja niin myös kävi leipä kokeiluiden osalta. Viikonlopun haasteena valmistaa saaristolaisleipä tyyppinen versio tummasta pellava-leipäseoksesta. Myös munkkien paisto kuului suunnitelmiin, miten kävi?

torstai 14. huhtikuuta 2016

Kesän kastikkeet ja lisuke: Gochujang-kastike, Graavattu sitruuna ja Pika-paistettu paksoi


 Kesän grillikausi alkaa olla lähellä. Nyt esittelyssä on pari mun suosikkikastiketta ja yksi lisuke. Molemmat tuovat kesän maut esille. Gochujang-tahna ja siitä tehty kastike on jo trendiherkkuna kaikkien huulilla ja siitä on povattu Srirachan kaatajaa. Kastikkeesta on useita versioita - tämä on minun versioni. Kastikkeen ydinaines on Gochujang-tahna, joka on korealaista chilitahnaa. Tätä saa Helsingin Hakaniemen Vii Voanista, mutta koska Stockmann myös on tehnyt tästä reseptin, niin veikkaan, että sieltäkin voisi kysellä? Seuraavaan bloggaukseen tulee pika-kimchin resepti, koska pari päivää ollaan popsittu nyhtölammasta, tätä kastiketta, kimchiä ja paksoita - mahtavat ruokakarkelot. Heti kun taas saan väännettyä mung-papulettuja, niin pamautan reseptin halpaan ja hyvään kasvisruokaan tämän kastikkeen kanssa.

Graavattu sitruuna taas on Strömsön Paul Svenssonin käsialaa. Itse olen vähän vähentänyt suolan määrää, mutta kunnia hänelle. Toimii tosi hyvin tofun, kalan tai lihan päälle sutaistuna grillauksen jälkeen. Myös dippinä sekoitettuna esim. ranskankermaan. Säilyy varsin pitkään jääkaapissa. Nyt tehty annos on melko suuri, koska tarvitsin sitä enemmän - eli kolmasosallakin saa jo viikon annoksen. :) 

Paksoi-lisukkeena taas on vain niin simppeli. Jos et sitä kaupasta löydä (etniset ovat varmoja), niin kiinankaali toimii yhtä hyvin. Mutta tämä on maukas ja kevyt lisuke.  Kesä tule jo.

Gochujang-kastike



2 - 3 rkl gochujang-tahnaa (riippuen kuinka tulista haluat)
1 rkl seesamiöljyä
1-2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokokidesokeria
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2- 4 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl vettä
suolaa

Käytännössä tämän tekeminen on juuri niin helppoa, että kun jaksat raastaa inkiväärin sekä valkosipulin ja sekoittaa ainekset niin olet saanut juuri aikaan mahtavan soossin. Nauti kasvisten tai lihan kanssa. 


Graavattu sitruuna





3 sitruunaa
3 rkl sokeria
2 rkl suolaa

Kuori sitruuna (keltainen kuori) ja keitä kuoria 20 sekuntia. Itse kiehautan vedenkeittimessä vettä ja jätän kuoret siihen hetkeksi. Kaada vesi pois ja jätä jäähtymään. Leikkaa valkoinen osa sitruunasta pois, poista sitruunoista siemenet ja pilko paloiksi. Tähän minusta helpoin väline on pieni sahalaitainen ns. tomaattiveitsi.


Sekoita keskenään kuori, sitruunan palat, sokeri ja suola. Jätä maustumaan jääkaappiin yön yli tai vähintään kahdeksaksi tunniksi. Soseuta sauvasekoittimella. Alkuperäisessä ohjeessa suolaa ja sokeria oli ruokalusikallisen verran enemmän kumpaakin, mutta itse pidän enemmän tästä. Ja kuten sanottu - tämäkin on superhelppoa.




 Pika-paistettu paksoi




3 pientä paksoita tai vastaava määrä kiinankaalia
inkivääriä ja valkosipulia pilkottuna maun mukaan, itse käytän suht runsaasti
chili pilkottuna
soijaa tai osterikastiketta
ripaus sokeria 
loraus riisiviinietikkaa
öljyä paistamiseen

Nyt olen rasittava bloggari, enkä kerro selkeitä määriä. Ne ovat juuri tässä niin riippuvaisia syöjästä. Itse käytän inkivääriä ja valkosipulia varsin runsaasti mutta kannattaa maistella.

Irrota paksoin lehdet ja poista kannat. Voit leikata ne puoliksi, mikäli ovat isoja. Kaikessa helppoudessaan kuullota inkivääri-, valkosipuli- ja chilisilppua minuutin verran kuumalla pannulla. lisää paksoin lehdet - nyt tarkkana, pannun pitää olla kuuma ja paksoin tulee jäädä rapsakaksi, eikä löysäksi - eli varo ylikypsentämistä! Lisää samalla mausteet ja kiikuta pöytään suoraan. Eli tämä on se viimeinen asia kun muut ruuat odottavat jo pöydässä!

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Ratatouillea, jogurttikastiketta ja chorizoa

Kun keliakiadiagnoosi varmistui, niin alkuun juuri lisukkeet olivat minulle hankalia. Gluteenittomat pastat eivät houkutelleet ja perunaa sekä riisiä ei jaksa loputtomasti. Olenkin alkanut hyödyntää kasviksia, linssejä ja juureksia yhä enemmän lisukkeina. Pastaa kuluukin nykyään yhä vähemmän ruokavaliossani.

Ratatouille on yksi lisukesuosikkini. Nyt syötiin sitä chorizon (osta laadukasta raakamakkaraa - ei mitään Saarioisten versiota) kanssa, kesäisin usein grillikyljen tai grillatun kasslerpihvin seurana. Lisuke on raikas ja tasoittaa hyvin rasvaisia ja maustettuja lihoja.

 Kasvisversion saa vaihtamalla makkaran uuniperunaksi. Se on yleisin vaihtoehtoni - uuniperuna, ratatouille ja jogurttikastike. Uuniperunoista vain tuli niin surkean näköisiä, että jätin kuvan ottamatta. Mutta yhdistelmä toimii hyvin! Vegaanisen saa vaihtamalla soija- tai kaurajogurttiin, mutta niitä kannattaa valuttaa suodatinpussissa muutaman tunnin ajan.



Ratatouille ja jogurttikastike


Alkuperäistä reseptiä en oikein voi mainita, mutta vastaavia lienee netti pullollaan. Itse vain olen rakastunut juuri tähän. Ratatouille on myös siitä kätevä, että se kestää uudelleen lämmityksen ja sitä voi varioida.  Lisätä tai poistaa asioita makunsa mukaan.


pieni tai puolikas munakoiso
pieni tai puolikas kesäkurpitsa
1-2 punaista ja vihreää tai valkoista paprikaa
(myös hieman tuliset paprikat käyvät)
2-3 sipulia koosta riippuen
3-4 valkosipulinkynttä
4 tomaattia tai talvella tomaattimurskaa
2 tl timjamia, oreganoa ja basilikaa
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria

Pilko munakoiso, kesäkurpitsa ja paprikat isohkoiksi paloiksi. Laita munakoisot astiaan, ripottele suolaa päälle ja anna itkettyä 20 - 30 minuuttia. Kuivaa talouspaperilla. Munakoisojen itkettyessä leikkaa sipulit lohkoiksi ja valkosipulit viipaleiksi. Pilko tomaatit - talvella käytän itse tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja. Kuumenna pannu sekä öljy kuumaksi (pannu saa olla alkuun todella kuuma, jotta munakoisot ruskistuvat eivätkä ime vain öljyä) ja ruskista kuivatut munakoisot. Lisää sipulit ja loput kasvikset. Lopuksi lisää tomaattikuutiot tai murska ja mausta yrteillä, pippurilla ja ripauksella sokeria, laske lämpöä ja anna porista miedolla lämmöllä kannen alla puolisen tuntia. Maista suola (muista munakoisoissa oli jo suolaa) ja lisää sitä tarvittaessa. Perusversiota voi tuunata lisäämällä siihen oliiveja tai tulisempia makuja esim. mietoja chilejä. Tarjoile perunan tai grillilihan ja maustetun jogurtin kanssa.

Jogurttikastike


Näitä reseptejä blogi on pullollaan, mutta olen vain rakastunut paksuun maustamattomaan jogurttiin. Tällä kertaa maustoin sen lipstikkasuolalla, limepippurilla (Santa Marialla on hyvä mylly), sitruunalla ja kuivatulla mintulla.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Monipuolinen lehtikaalilisuke tällä kertaa munakkaan kanssa

Kevät on pitkällä ainakin täällä etelässä ja meidän pihalla. Ruohosipulia leikattu jo ruokaan ja salaatteihin, uudet tuttavalta saadut vadelmat istutettu ja raparperin alutkin näkyvät kuvassa oikealla. Mahtavaa - ja heti huomaa kun aurinko paistaa, niin lounasta haluaa keventää. Kohta meillä kerätään tämän ruuan tärkein raaka-ainekin omalta pihalta!




Valkosipulinen lehtikaalilisuke



200 g lehtikaalia ruodittuna
1 pieni sipuli tai kourallinen ruohosipulia
2-3 valkosipulinkynttä (tai vähemmän jos en kuulu ystäviin)
kourallinen kirsikkatomaatteja
nokare voita ja rypsiöljyä
(sitruunamehua)
suolaa ja mustapippuria

Ruodi siis ensin lehtikaalit. Itse kasvatetut eivät tätä vaadi aina, mutta kaupassa ostetuissa on usein varsin tukeva ja puiseva varsi. Silppua sipuli viipaleiksi, viipaloi valkosipulin kynnet ja puolita kirsikkatomaatit. Kuumenna pannu, lisää nokare voita ja öljyä pannulle. Kuullota sipulit, lisää lehtikaali, paista rapeaksi ja lisää lopuksi kirsikkatomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa kannattaa käyttää maltilla, ettei pilaa ruuan raikkautta. 

Teen tätä usein itselleni puolittaen määrän ja käytän joko tofun, paistetun broilerin, pastan tai vaikkapa munakkaan täytteenä. Tänään lounaaksi valikoitui munakas, joka täytettiin tällä. Jos lisään pastaan, niin loraus kermaa, sitruunamehua, parmesaania ja persiljaa tekee siitä mehevämmän kastikkeen. Illalla hyödynnän eilisen grillatun chorizon ja tämän loput ja teen lopuista pastaa. Laitan sitten kuvan siitäkin. Lehtikaali on kyllä hyvää ja taipuu monenlaiseen. Myös ne jotka eivät kaaleista juuri välitä, pitävät yleensä tästä terveysherkusta.



Munakas on täysin normaalisti tehty. Vatkaa haluamasi määrä munia, lisää vähän nestettä sekä ripaus suolaa ja pippuria. Kaada munaseos kuumalle pannulle, vaihda pienimmälle lämmölle, vedä seosta muutaman kerran kohti pannun keskiosaa ja anna kypsyä kannen alla. Varo ettei munakas pääse ylikypsymään ja muutu kuivaksi. Itse täytän munakkaan usein siten, että lisuke tarjoillaan ohessa, ei sisäänpaistettuna. Jotenkin maut erottuvat paremmin.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Sämpyläkakku Lumina seoksesta. (G,M)

*Yhteistyössä Linseed Protein oy kanssa.



Nyt oli aika palata näiden pellavatuotteiden pariin. Luvassa on siis useampaa sorttia leipää, kaikki Lumina pellava-sekoituksista. En kovin kokenut leivän leipoja ole, tai ainakin taukoa koulu ajoista on jo kauan. Silloin taisimme tehdä myös gluteenitonta koska ryhmässämme oli yksi keliaakikko.Eli perustaidot pitäisi löytyä jostain muistin kätköistä.








Tämän yrttisämpylä-seoksen ajatelin koittaa taivuttaa kakuksi, ihan tulevia aamiaisia ja brunsseja ajatellen, vappu, äitienpäivä, yksi hääpäiväkin taitaisi olla..
Jos vaikka joku innostuu kokeilemaan.







Olen ihan ihastunut tuotteisiin. Näissä todella hyvät ravintoarvot, sekä todella helpot ja nopeat ohjeet. Tietenkin leipä ottaa uunissa aika kauan, mutta itse taikinan valmistus ei vie kuin hetken.
Minuun iskevät myös leivistä saatava proteiini, kuitu, hyvät rasvat ja lingaani. Nämä leivät sisältävät paljon muutakin kuin hiilihydraatteja ( valmiissa sämpylöissä 32,9/100g)  Joten tyhjää höttöä nämä leivät eivät ainakaan ole.
Tuotteet ovat kaikki luontaisesti gluteenittomia. Ja pellavan hyödyt näkyvät myös siinä että sämpyläseos on lisäaineeton/ säilöntäaineeton. Ainoat E-koodit tulevat joihinkin seoksiin ksantaanikumista ja leivinjauheesta.



Leipä on loistanut poissa olollaan jo vuoden päivät ruokavaliossani, mutta nyt näyttää että näiden tuotteiden myötä voisi vaikka löytyä iltapalalta välillä.



Tässä vähän faktaa valmistajan sivuilta:

  • Lumina -tuotteiden pellavan hyvät ominaisuudet Omega-3 Pellavan terveysvaikutukset perustuvat suurelta osin sen sisältämiin monityydyttymättömiin rasvahappoihin, erityisesti omega-3 rasvahappoon (alfalinoleenihappo = ALA). 
  • Pellavassa olevien omega-3 rasvahappojen on todettu auttavan pitämään veren kolesterolitason normaalina (2 g ALA/päivä). Lisäksi kasvialkuperää olevien omega-3 rasvahappojen on useissa tutkimuksissa todettu estävän tulehduksia, vähentävän veren hyytymistekijöitä, ehkäisevän sydämen rytmihäiriöitä sekä rintasyöpää. 
  • Lignaani Pellavan antioksidantti on nimeltään lignaani. Sitä on pellavassa noin 700 kertaa enemmän kuin puolukassa tai ruisleivässä. 
  • Lignaani on länsimaisen ruokavalion tärkein kasviestrogeeni, koska soijan käyttö on vähäistä. 
  • Lignaanin riittävällä saannilla saattaa olla vaikutusta hormoniperäisten syöpien ehkäisyssä (rintasyöpä ja eturauhassyöpä). 
  • Kuitu Lumina-sarjan ruokaleipätuotteet ovat kaikki runsaskuituisia. Myös muffinssiseos on kuidun lähde. Kuitu koostuu sekä liukoisesta että liukenemattomasta kuidusta. Liukenematon kuitu tuo apua ummetukseen. 
  • Liukoinen kuitu tasapainottaa aterian jälkeen veren sokerin nousua ja lisää kylläisyyttä. Lisäksi se auttaa kolesterolitasapainon ylläpitämisessä sitoen sappihappoja.






Lisää infoa yrttisämpylöistä täältä : Lumina-yrttisämpylät

Ohje kaikessa helppoudessaan:

*yksi pussi Lumina yrttisämpylä-seosta
* reilu 1dl raastettua kesäkurpitsaa  ( ei pakollinen)
*n.2rkl oliiviöljyä
*1/2 ps kuivahiivaa
*vettä 3 dl + kauramaitoa 2 dl  (voit laittaa myös pelkkää vettä)
*Päälle maun mukaan esim tomatteja ja mozzarella palloja. Yrttejä. 


Valmista taikina pussin ohjeen mukaan. Huomaa että taikinaa tulee sekoittaa n.10min. jotta pellava "tekeytyy", eli ehtii turvota. Voitele irtopohja vuoka. Pyörittele öljytyin käsin sämpylöitä, ja lado ne vierekkäin vuokaan. Anna kohota n.1/2h ja paista 200c n.20min jonka jälkeen 180c n.40min.
 Seuraa kypsyyttä jotta ei pala, Tarkista keskimmäisten sämpylöiden kypsyys.

Parasta lämpöisenä, mutta säilyy tuoreen tuntuisena useita päiviä. Valmistin pe iltana ja vielä tänään sai kovasti kehuja maistajilta. Pellava tuotteet kestävät pakastusta hyvin. Myös paiston pakkasesta suoraan  monia muita tuotteita paremmin. 

Ai niin, Lumina tuotteita voit ostaa ainakin: Citymarketit, Prismat,K-ryhmän kaupat,S-ryhmän kaupat Halpa-hallit,Stockmann Herkut ja Hyvinvoinnin Tavaratalo.

Tällaista tällä erää. Mukavaa viikon alkua, se näyttää keväiseltä jo!
      
                                                                                    S


torstai 7. huhtikuuta 2016

Gluteenittomat bruschetat tapenadella



On tiettyjä asioita joita kaipaan gluteenittomasti. Ennen tein patongista usein bruschettoja eri täytteillä, mutta en ole oikein keksinyt sopivaa gluteenitonta leipää tähän. Nyt innostuin Viljatuotteen rouheisesta jauhosekoituksesta edellisissä sämpylöissä ja päädyin tekemään patonkeja pelkästään siitä. Resepti on luokattoman helppo ja taikina oli jälleen äärettömän miellyttävä käsitellä. Itse rakastan tuoretta leipää, siksi resepti on suhteellisen pieni - tästä tulee kaksi ohutta patonkia - tuplaa jos haluat kolme paksumpaa. Minä nyt vain tykkään ohuista. 
Näitä ei juuri tullut maustettua (noh yrteillä ja valkosipulilla) koska tarkoitus oli syödä ne tapenaden kanssa. Näistä vain tuli niin hyviä, että ensimmäinen meni ihan suoraan pelliltä suuhun ja seuraavana päivänä tein uuden setin! Ihan mahtava jauhoseos - I love. Näistä tuli sellaisia maalaispatongin tapaisia, eli vähän tummempia.

Patongit


1/2 pussia kuivahiivaa
1 tl lipstikkasuolaa tai 1/2 tl suolaa
2 valkosipulinkynttä puristettuna
(yrttejä esim. basilikaa, oreganoa tms.)
ripaus ruokokidesokeria tai siirappia
n. rkl oliiviöljyä
2 dl vettä

siirappi-vettä tai kasvismaitoa voiteluun

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Sekoita puolet jauhoista, kuivahiiva, suola, valkosipuli ja haluamasi yrtit keskenään ja lisää kuiviin aineisiin lämmitetty vesi ja sokeri. Vaivaa taikinaa ja alusta loput jauhot. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja leivo patongeiksi. Tästä määrästä tulee kaksi ohuehkoa patonkia. Kohota patonkipellissä tai leivinpaperilla 30 minuuttia. Voitele ja paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. 


Bruschetta ja Tapenade

Gluteenitonta patonkia

Tapenade:

n. 2 dl mustia kivettömiä oliiveja (esim. Figaro - tähän ei mielestäni kannata käyttää kalamata-oliiveja)
n. 1 dl isoja kapriksia
1 tl sitruunan mehua
1 rkl oliiviöljyä
1 - 2 valkosipulinkynttä
2 - 3 sardellia
lehtipersiljaa hienonnettuna

Laita ainekset monitoimikoneeseen/silppuriin ja jauha massaksi. Mausta lehtipersiljalla. Paahda patonki pannulla rapeaksi - parilapannu tuo leivän pintaan kauniit raidat. Asettele tapenade leivälle ja koristele lehtipersiljalla. Bruschettoja voi täyttää monella tavalla - perinteisin lienee tomaatti-basilikasalaatti, avokadosose tms. Näistä tahnoista lisää myöhemmin. Vappuna meillä perinteisesti nautitaan piknikillä tahnoista, hyvästä leivästä  ja laadukkaista leikkeleistä.



keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Fantastinen mausteinen Mango-Chilikana ja riisit hyötykäyttöön..

Oih.. tämä oli ihanaa.. alkuperäinen resepti löytyy täältä teimme ensin sen mukaan, ahmimme ja muokkasimme ohjetta omaan makuun. Mielettömän hyvää molemmilla tavoilla. Itse ehkäpä kuitenkin pidin enemmän omasta versiostani. Ja miehen mielestä 'nyt on maut kohdillaan'. Mutta näinhän se menee - jokaisella on oma makunsa ja kotona saa maustaa kuinka haluaa.

Minä lisäsin alkuperäiseen versioon kasviksia ja vaihdoin curryjauheen mietoon pasteen. Lisäksi vaihdoin nuo lastensosepurkit oikeaan mangoon, jolloin makeutta ei ollut niin paljon ja mangon oikea maku pääsi oikeuksiinsa.

Ja kun teet tätä riisilisukkeineen, niin keitäpä riisiä vähän liikaa ja syö mahtavaa paistettua riisiä parin päivän päästä. Siihen voi laittaa kaikki kasvisjämät ja maustaa makunsa mukaan. Yksi versio löytyy tämän bloggauksen lopussa. Elän syödäkseni!

Mango-chilikana


3-4 broilerin fileetä
noin 2 dl kesäkurpitsakuutioita
1 sipuli
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

Kastike:
3 rkl inkivääriä
1/2 rkl valkosipulia 
1-2 chiliä (punaista) ja yksi tuore vihreä koristeluun
1 limen mehu ja raastettu kuori
1 1/2 rkl mietoa currypastea
1,5 dl vettä
1 tuore kypsä mango
1 rkl soijakastiketta
2,5 dl kookoskermaa
(suolaa, chilikastiketta esim. srirachaa)

Tarjoiluun puska korianteria ja kevätsipulia

Kuori inkivääri ja valkosipulit ja raasta ne - tai laita monitoimikoneeseen kuten itse tein. Pilko chilit,  kuori mango ja raasta se - tai.. arvaatte varmaan, monitoimikone hoitaa senkin. ;)

Leikkaa broilerin fileet paloiksi. Itse jätän ne kohtalaisen kokoisiksi. Suolaa ja pippuroi ja ruskista kuumalla pannulla. Tässä vaiheessa ei kannata paistaa broileria vielä kypsäksi (eli kuivaksi). Siirrä toiseen astiaan ja kuullota nopeasti pannulla sipulit ja kesäkurpitsat. Siirrä kanojen joukkoon. Laske pannu lämpötilaa keskilämmölle ja kuullota inkivääriraaste, valkosipuliraaste ja chilit pannulla. Lisää currypaste ja kypsennä sitä minuutin verran. Raasta limen kuori ja purista mehu kastikkeeseen. Lisää vettä ja soijakastike sekä mangoraaste. Laita vielä kasvikset ja kanat kypsymään kastikkeen joukkoon ja keittele miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Lisää kookoskerma ja hauduta vielä 5 minuuttia. Maista suola ja tulisuus, lisää niitä jos tarpeen.

Tarjoile riisin, tuoreen korianterin ja pilkotun kevätsipulin kera. 

Paistettu riisi


Paistettu riisi eri tavoin on jämäruokien kuningas. Sitä voi maustaa miten haluaa, varioida kasvisten mukaan, lisätä kananmunaa tai äyriäisiä/lihaa.. mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Itse keitän riisiä aina 'liikaa' ja teen tätä herkkua seuraavana päivänä. 

Tähän voi tosiaan käyttää maustekastikkeita, kasviksia, sieniä mitä tahansa kaapeista löytyy.. helppoa halpaa ja yleensä aina hyvää.. jämäruokien ehdoton kuningas. 

Tähän tuli:

2-3 dl keitettyä riisiä
2 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl inkivääriraastetta
pala kiinankaalia
1 rkl currypastea
soijaa, sitruunanmehua

Suikaloi kasvikset ja raasta valkosipuli sekä inkivääri. Paista kasvikset kuumassa pannussa ja siirrä sivuun. Paista seuraavaksi riisi ja currypaste sekä sipulit. Lisää pannulle kasvikset ja mausta soijalla ja sitruunanmehulla. Tarjoile chilikastikkeen kera. 

Perjantai-pizza paahdetulla munakoisolla (G)






Paljon kehutut Farina-seokset ovat olleet testattavien listalla jo hetken, ja tilasinkin kerralla sitten testattavaksi sekä tämän pizzan tekoon tarkoitetun, että pulla- ja munkki seoksen. Mukaan tarttui myös riisijauho, josta manna- ja vispipuuroa voi gluteenittomana valmistaa. Näistä lisää kokeilujen myötä.
Viime perjantaina Mini kärtti pizzaa viikonlopun kunniaksi joten oli aika ottaa ensimmäinen seos käyttöön. Vaatimukset olivat kovat koska pojan teki mieli lähi pizzerian versiota. Oli pakko onnistua..
Itse pohja oli todella helppo tehdä. Myös kaulitseminen onnistui hetken kylmässä olon jälkeen todella helposti.
Pohjasta en erikseen tähän ohjetta laita koska löytyy tuosta paketista Lisäksi tuli vain öljyä, vettä ja kuivahiivaa.Pohjalle levitin vielä oliiviöljyä ja hiukan tomaattipyrettä,
Täytekään ei kovin kummoinen ole mutta joka ruoka blogista täytyy jokunen pizza-ohje löytyä, tässä siis yksi versio.


Täyte:

* Munakoiso ( mausteet: Himalajansuola,pippurimix ja paprikajauhe)
*  Jauhelihaa 400g (käytin Viskaalin naudan lihaa)
* Tomaatti murskaa ( käytin Pirkan yrtti maustettua n.1/2tlk)
* Kevätsipulia 2 vartta ( tai maun mukaan)
* Tomaattipyrettä
* Tomaatti siivuja
* Juustoraaste
* ( Pepperoni, meni Minin  puoliskolle mutta passasi tähän hyvin)
*Mausteita jauhelihaan: suola, pippuri ,paprikamauste
*Pizzamauste / oregano
*Oliiviöljyä

Pese ja pilko munakoiso. Levitä uunipellille. Pirskota oliiviöljyä viipaleille, mausta. Paista 200c uunissa kunnes ottaneet väriä. ( Muista että menevät vielä uudestaan uuniin)
Paista jauheliha kevätsipulin kanssa, lisää tomaattimurskaa (maun mukaan)






Voitele kaulittu pohja oliiviöljyllä (pullasuti) ja tomaattipyreellä, Lisää jauheliha-tomaattikastike. Lado loput täytteet ja pinnalle juustoraaste. Paista 225C   Kunnes sopivan  kypsä.

Paahdoin koko munakoison kerralla, yli jääneet meni sekä leivän päällä että salaatin seassa.
Tilasin itse tuotteen Vuohelan herkun sivuilta, mutta löytyy ainakin isoimmista maerketeista.

Oli todella positiivinen uusi tuttavuus. Tulen varmasti käyttämään uudestaan, jos tarve saada nopeasti hyvää ja koko perheelle. Suosittelen!


Ennen ..






Ja jälkeen uunin.


tiistai 5. huhtikuuta 2016

Banaani-vadelmamuffinssit

Mitä teet kun anoppi pakkaa vadelmia lapsen mukaan hoitopäivän jälkeen ja kauppakassista löytyy pari mustunutta banaania? Muffinsseja tietty. Tämä oli pikaversio muffareista, vähän katselin eri reseptejä ja sitten vain vaihdoin gluteenittomat jauhot ja vähensin sokeria. Vaikka vähensin sitä kolmasosan, niin nämä olivat omaan makuun kyllä todella makeita. Jauhoina käytin Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta. Näihin voisi sopia mustikat myös? Ihan ok lopputulos kuitenkin.. mini tykkäsi ja naapurin lapset. Itse ehkä voisin tykätä näistä jäätelön kanssa tms. mutta tosi helppoja ja hyvin tuli käytettyä mustuneet banaanit! Ei hullumpaa siis.



100 g margariinia (huoneenlämpöistä)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa 
 1 1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa (minulla Viljatuotteen vaaleaseos)
1 rkl sokerijuurikaskuitua
2 tl leivinjauhetta
2 banaania
1 1/2 dl vadelmia tai mustikoita

Vatkaa yleiskoneessa tai sähkösekoittimella margariini, sokerit ja munat vaahdoksi. Lisää sokerijuurikaskuitu, 1 dl jauhoja ja leivinjauhe sekoitettuna vaahtoon, mutta älä enää vatkaa - ainoastaan sekoita. Murskaa banaanit esim. haarukalla ja nostele kevyesti vadelmien kanssa taikinaan. Mikäli käytät pakastettuja vadelmia, ne kannattaa lisätä taikinaan jäisinä. Nostele muffinssivuokaan paperisten  muffinssivuokien päälle lusikalla. Oma 12 paikkainen vuokani oli vähän liian pieni ja taikinasta olisi tullut varmaan n. 15 muffinssia. Lopputulos ei tällä(kään) kertaa ollut järisyttävän kaunis.. mutta ihan hyvän makuinen ja suht terveellinen. Paista noin 175 asteessa 25 minuuttia. 

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Rouheisia sämpylöitä - testissä Viljatuotteen rouheinen jauhoseos




Tällä kertaa testiin päätyi Viljatuotteen rouheinen jauhoseos. Meille tuote on fantastinen, koska se ei sisällä perunaa ja sopii siten pienimmällekin. Meillä jostain syystä gluteenittomat leivät maistuvat minille parhaiten. Varsinkin tattarileivät ja erilaiset sämpylät. Tässä reseptissä ei sinänsä ole mitään kovin ihmeellistä, mutta tuote oli minulle uusi ja halusin testata sitä ensin suht tavallisissa sämpylöissä. Maustoin toki tällä kertaa kesäkurpitsalla, lipstikalla ja valkosipulilla. Oikein kesäinen ja raikas maku. Sen verran hyviä olivat, että söin kaksi sämpylää suoraan pelliltä. Sämpylöistä tuli maukkaita, ilmavia ja rapeita. Seuraavaksi jauhosekoitus saa kaverikseen durrajauhoja ja pääsee patonkitestaukseen. 

1/2 pss kuivahiivaa
1 rkl chian siemeniä
1 rkl pellavarouhetta
1 dl (puhdas)kaurahiutaleita
2 dl Viljatuotteen rouheista jauhoseosta
1 dl kesäkurpitsaa raasteena
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1-2 tl lipstikkasuolaa/1tl suolaa
n. rkl siirappia
4 dl vettä (42 asteista)

Sekoita kuivat aineet ja kasvikset, lisää siirappi ja vesi. Sekoita ja jätä kehittymään vartiksi.

2 dl Viljatuotteen rouheista jauhosekoitusta
2 dl Viljatuotteen kaurajauhoja
n. rkl oliiviöljyä

Alusta taikinaan loput jauhot. Kaurajauhojen ja hiutaleiden sijaan voi käyttää pelkkää rouheista sekoitusta tai muita gluteenittomia jauhoja. Itse vain pidän kaurasta ja sen ravintoarvoista. Lisää jauhoja kunnes taikina on riittävän kiinteää, mutta vielä sormiin tarttuvaa. Omista sämpylöistäni ei tällä kertaa tullut kovin kauniita, koska taikinani jäi turhankin löysäksi. Päädyin vain tyynesti nostelemaan lusikalla 'kökköjä' pellille. Eli leivo taikina sämpylöiksi suoraan vaivaamisen jälkeen ja kohota niitä leivinliinan alla 20 - 30 minuuttia. Voitele kasvismaidolla tai siirappi-vesiseoksella ja ripottele päälle siemeniä. Tällä kertaa  käytin unikonsiemeniä. Paista 250 asteessa noin vartin verran. 


sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Yhden astian pata - tällä kertaa kanankoipia ja chorizoa

Tämän reseptin idea on napattu Glorian ruoka & viini lehdestä. Mutta yllättäen tuunattu enemmän meidän näkoiseksi ja kasvispainotteisemmaksi. Olin yllättynyt kuitenkin siitä, miten rasvainen ruuasta tuli ja keitettiinkin riisiä sekaan. Mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen minusta omalla versionallani.


3-4 broilerin koipi-reisiä
1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (itse käytin Viljatuotteen vaaleaa)
1 tl lipstikkasuolaa
öljyä paistamiseen
2 aitoa chorizo-tuoremakkaraa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
n. puolikas juuriselleriä
2 perunaa
1 rkl tomaattipyrettä
3 dl kanalientä
400 g tölkki kuorittuja tomaatteja
2 dl kalamata-oliiveja
2 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua timjamia
2 prk (800 g) voipapuja tai isoja valkoisia papuja keitettynä
suolaa, pippuria

Sekoita gluteenittomat jauhot ja suola sekä pyörittele kanat niissä. Pilko ja paloittele makkara, sipulit ja juurekset. Kuumenna valurautapata ja ruskista kanat - siirrä syrjään. Paista chorizot ja sen jälkeen kuullota pilkotut sipulit sekä juuriselleri ja peruna. Lisää tomaattipyre ja keitä minuutin verran. Laita koipireidet takaisin pataan ja lisää kanaliemi, tomaatit, oliivit, laakerinlehdet ja timjamit pataan. Anna kiehahtaa ja laske lämpö miedolle.  Anna kypsyä n. 40 minuuttia. Lisää pavut ja mausta. Anna kypsyä vielä vartin verran ilman kantta. Tarkoile sellaisenaan tai riisin, salaatin tai leivän kera.

lauantai 2. huhtikuuta 2016

Tutustumista Lumina pellavatuotteisiin: vadelma-kaakaonibs muffinssit (GL M)

*Toteutettu yhteistyössä Linseed oy:n  kanssa







Olemme sairastelleet itse kukin tällä viikolla, joten kaikki suunnitelmat viikon osalta meni vähän pieleen.. Olin suunnitellut tekeväni tämän viikon aikana postaus-sarjan jossa olisi ollut infoa pellavasta, sekä omia kokemuksia Lumina-tuotteista. Sain testattavaksi kattavan paketin Lumina ja Valo24 tuotteita.
Mutta koska elämä on, niin nyt ensimmäisenä jaan tämän muffinsi ohjeen, ja teen sitten kattavamman sarjan leipäseoksista ja infoa tuotteen ravintoarvoista sekä terveysvaikutuksista.
Ehkä onkin toimivampaa näin, tulee suolaiset ja makeat tuotteet erikseen..

 Lumina pellavatuotteet ovat luonnostaan gluteenittomia, ja tuotteet ovat lisäaineettomia/ säilöntäaineettomia. Heidän sivut täällä: Lumina.fi

Eli varsin mielenkiintoisesta tuotteesta tuntui olevan kyse. Kun vielä otetaan huomioon pellavan monet hyödyt, on nämä varsin varteenotettavia vaihtoehtoja herkkävatsaisille.

Mielestäni seos on erittäin toimiva herkkuhetkiin. Sokeriahan näissä on , mutta jos tarkastelee muuten ravintoarvoja niin paljon hyvää löytyy vastapainoksi. Eli ihan tyhjää ravintoa nämä eivät ole. 

Jos nopeasti haluat hyvää, ( ja vähän muutakin kuin sokeria ja rasvaa) niin suosittelen lämpimästi. 
Nämä onnistuvat myös perheen pienimmiltä, vinkiksi lapset ja isät äitienpäivän varalle. Plussaa myös muunneltavuudesta, sekaan voi laittaa melkein mitä hyvänsä (: 


Mini testaa 



Seos oli todella helppo valmistaa, vain öljyä ja  vettä sekaan,vatkaus. Käytimme pussin ohjeesta poiketen kookosöljyä, hyvin sopi tähän tarkoitukseen. Sekaan valikoitui vadelmia pakkasesta sekä raakakaakaonibsejä.

Ohje: 
* 1 pussi Lumina-jauhoseosta
* 0,75dl kookosöljyä sulatettuna
* n.1dl vadelmia ( sulatin ensin mikrossa)
* 1,5dl vettä

Sekoita muffinsiseos, öljy, ja vesi. Vatkaa sähkövatkaimella 5min. Lisää vadelmat ja raakakaakaonibsit. Annostele muffinsivuokiin.
Paista 200c n.20min.



Teeman sopivat vuoat. Pellavan omegat hellivät sydäntä 



Tällaista tällä erää, mukavaa viikonloppua !
                             
                                                       S